BBC:s ursäkt efter bilderna

BBC:s ursäkt efter bilderna
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/f71bacf4-dc70-4504-9529-782a34eaabef?fit=crop&format=auto&h=975&q=50&tight=true&w=1300&s=75dc0c1bf4841be7b2412ea0471893973b055cbc

Publicerad 00.22

SVT valde att inte visa närbilder på Barnabás Vargas skräckskada.

I engelska BBC kablades de rakt ut.

– Vi blev lika chockade som ni, säger programledaren Gabby Logan.

Följ ämnen

Ungerns Barnabás Varga knockades medvetslös i EM-matchen mot Skottland och fotbollsvärlden försattes för en stund i chock, innan det kom lugnande besked att han återfått medvetandet och hamnat i ett stabilt tillstånd.

Eftersom situationen påminde om Christian Eriksen-incidenten för tre år sedan, var SVT snabba med att inte visa närbilder på en avsvimmad Varga.

”Ingen anledning”

I studion efteråt förklarade André Pops varför.

– Det finns några bilder som vi väljer att inte visa nu (efteråt), som man kunde se om man följde matchen i livesändningen. Det var någon närbild på när Varga låg avsvimmad och det var väldigt otäckt, för där ser man att han inte är vid medvetande just då. Vi väljer att inte visa de bilderna här, för det finns ingen anledning att göra det när man inte vet hur läget är med honom. Uefa har ju också lärt sig av andra saker som hänt, att inte visa för närgångna bilder innan man vet läget, sa Pops.

BBC bad om ursäkt

I engelska BBC:s livesändning – som likt SVT får in bilder direkt från Uefas tv-produktion – vevades repriser på själva smällen.

Efteråt bad BBC:s programledare Gabby Logan om ursäkt.

– Vi blev lika chockade som ni när de (Uefa) visade repriser. Det finns riktlinjer för detta efter incidenten med Christian Eriksen för tre år sedan och vi blev väldigt överraskade av att Uefa nu valde att visa repriser. Det var därför vi valde att klippa till en utzoomad kameravinkel så fort vi kunde, säger hon.

Efter matchen meddelade Ungerns fotbollsförbund att Vargas tillstånd är stabilt och att han för närvarande är på ett av Stuttgart sjukhus.