Persson om tunga skadeåret: ”Tar på psyket”

Persson om tunga skadeåret: ”Tar på psyket”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/626d9a0c-ccba-42cd-8e26-c82ee768778e?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=87f1175d70a157d16370a2a386c9a23038015935

Publicerad 15.09

VÄXJÖ. Rosengård hade redan säkrat tionde raka segern när Mia Persson, 33, nickade in bollen, men den där nickskarven betydde mer än 7–0.

Den 33-årige mittfältaren har varit borta nästan ett år på grund av en otrolig smärta.

– Till slut låg jag på en åtta av tio i smärta, hela tiden.

Mia Persson hade inte gjort mål sen den sista allsvenska matchen 2022, när Rosengård fick fira sitt SM-guld på Grimsta. Redan då spelade hon med smärta. 

– Vi spelade Champions League också och det gick rätt okej, man hann inte riktigt tänka efter. Sen på vintern där och i början på 2023 så gick det liksom inte över.

Ändå tvingade hon sig igenom en hel vår. Persson flyttade smärtgränsen för varje vecka som gick, lärde sig tåla mer och mer, för skadelistan i Rosengård var lång.

– Till slut låg jag på en åtta av tio i smärta, hela tiden. När jag sover, när jag ska gå på toa.

Det som orsakade smärtan var en inflammation i sittbenet, vanligt bland långdistanslöpare, så hon kunde inte sitta ner för länge. Det gjorde ont, hela tiden, och det fanns saker som hon knappt klarade av.

– Böja mig ner för att knyta skorna? Det funkade inte då kunde det komma, inte som knivhugg, utan mer att det bara gjorde mer och mer ont.

Det var inte så att hon var rädd att dra en muskel utan värken bara var där, ständigt malande. Till slut kände hon att hon inte kunde prestera på planen heller.

– Det tar på ens psyke att aldrig kunna liksom ta i, säger hon och fortsätter:

– Det blev bara värre och värre och värre och till slut så kunde jag liksom inte mer. Jag fick säga att nu klarar jag inte mer, att bägaren är full och den hade varit det ett tag. 

Mia Persson.

”Betyder så mycket”

Efter sommarens VM-uppehåll blev det inte mer spel för Persson.

– Sen dess har det tagit lång tid och det har varit segt. Det har gjort ont. Det har varit störigt och jobbigt liksom, men man har ju glömt den tiden.

Leendet sprider sig i ansiktet. För nu är hon äntligen tillbaka på planen igen. 33-åringen gjorde comeback i damallsvenskan när hon hoppade in mot Norrköping förra helgen.

– Det betyder så mycket. När det liksom är ens liv, ens jobb och ens vardag så blir man så påverkad när man inte kan utföra sitt jobb eller det man älskar mest, så jag är bara så glad att att jag får vara med. Jag försöker njuta av alla träningar, alla matcher.

Och hon är inte den enda som gläds. Efter de 22 minuterna mot IFK Norrköping fick Persson 34 minuter mot Växjö DFF. Det resulterade i ett mål, Rosengårds sjunde i matchen, och det firades av alla i laget såväl på plan som utanför.

– Ja, man har ju varit där själv liksom. Hon har lagt så mycket tid i gymmet och kämpat sig tillbaka. Det är häftigt att hon kommer in och det ser ut som att hon inte har varit borta en lång tid, säger Caroline Seger och fortsätter:

– Hon är framförallt en fantastisk människa och det är det som är signifikativt för det här laget, att man förstår och bryr sig om varandra och att man gläds med varandra.

”Svårt för mig att förstå”

Mia Persson själv är också glad att hon fick nicka in det där målet. Det fullkomligt lyser om mittfältaren där hon står i spelargången på Visma arena.

– Det var jätte, jätteroligt. Jag blev så glad.

Även om comebacken varit efterlängtad så känner hon att hon har långt kvar till den form hon vill vara i, till det hon vet att hon kan. Explosiviteten är inte riktigt där än

– Sen är det moment med boll i spelet, men det är ju också att man behöver spela match för att komma dit. Jag är med så mycket jag bara kan och jag hoppas jag kan göra mer och mer allt eftersom smärtan avtar.

För det gör fortfarande ont.

– Men det är inte alls på samma nivå som tidigare och det är inte alltid. Innan var det liksom hela tiden, så jag är nöjd att jag kan göra allt i vardagen.

Var är du på smärtskalan nu då?

– Nu går det mellan noll och tre. Nu känner jag lite mer att okej i dag har jag mer ont men då kanske det är bättre i morgon igen om jag bara tar det lite lugnare. Det var svårt för mig att förstå innan när jag behövde tagga ner och när jag kunde köra på.

Kan ta historisk seger

När hon eventuellt kan vara tillbaka för fullt vet hon inte, men det är inte det viktiga. Är det något Mia Persson har lärt sig det senaste året så är det att ha tålamod.

– Jag är bara glad att det inte gör ont hela tiden. Att jag kan vara med och träna, vara ute på planen mer och mer och mer. Jag har kontrakt ett år till så jag vill bara spela så mycket jag kan sista året.

På söndag möter Rosengård, som kan ta en historisk seger, BP på Grimsta. Om och i så fall hur mycket den 33-åriga mittfältaren får spela återstår att se.