Hyllas stort efter första finalmötet

Hyllas stort efter första finalmötet
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/65a31d2f-52bb-4356-9580-28c178ef881a?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=0e4b96f0a223feaecd6098bee46fa9b660b5f5f8

Publicerad 07.18

FORT LAUDERDFALE. Florida nollade Edmonton i den första Stanley Cup-finalen i natt.

Till det finns en enkel förklaring:

Målvakten Sergej Bobrovsky stal matchen.

– Ja, han var outstanding. Nästa match ska resten av laget vara bättre också, säger stockholmske centern Kevin Stenlund till svensk media efter 3-0-segern.

Det var länge sedan en målvakt spelade en så stor roll i en finalmatch som Sergej Bobrovsky gjorde i vilda Amerant Bank Arena i Sunrise utanför Fort Lauderdale i natt.

De offensiva virtuoserna från Edmonton dominerade spelmässigt, radade upp anfall och chanser och vann skotten med rungande 32-18.

Men några mål gjorde de, förbluffande nog, inte.

För i hemmalagets kasse stod Sergej Bobrovsky för ett av sitt livs matcher och plågade motståndarna med den ena prakträddningen efter den andra.

”Roligt att ha honom i kassen”

Och till slut höll han alltså nollan.

– Det var roligt att se honom och ha honom i kassen. Han var verkligen outstanding, säger Kevin Stenlund när vi träffar honom i omklädningsrummet efter slutsignalen.

Själv rycker veteranen i vanlig ordning på axlarna.

– Det var kul att spela mot såna offensiva stjärnor, det är en härlig utmaning, men jag tycker hela vårt lag hjälpte till att försvara framför kassen. Det var en solid insats, säger han.

Därom är lagkamraterna dock inte helt ense med rinkens överlägset bäste spelare.

– Det var en vinst och vi tar den, fortsätter 27-årige Tumba-sonen Stenlund.

– Men vi gjorde ingen av våra bättre matcher. Vi åkte inte skridskor och vår ”gap” var lite av, jag tycker i det stora hela de var vassare än oss. Nästa match ska vi vara bättre.

”Kan straffa en när som helst”

Nå, det var inte bara ”Bob” som dödade två utvisningar mot ett av historiens mest dödliga powerplay; just Stenlund gjorde ett enormt jobb i de lägena, skar av passnings- och skottvägar och såg oupphörligen till att få ut puckar ur zonen.

– Det var kul, men man vet att McDavid och de andra kan straffa en när som helst, så man måste verkligen vara på tårna, ler han.

McDavid, ja. Han hölls under sträng uppsikt av den briljante Aleksander Barkov (som samtidigt ansvarade för två assist, inklusive till landsmannen Eetu Luostarinens 3-0-mål i tom kasse i slutsekunderna) och fick inte mycket uträttat.

Ändå är han långt ifrån nedslagen efteråt.

– Kanske var det hockeygudarna som gav igen för att vi vann sjätte matchen mot Dallas fast vi inte förtjänade det. Nu tycker jag att vi förtjänade åtminstone ett mål och kanske två, säger superstjärnan.

– Men jag vet att den härgruppen kommer igen snabb. Vi är stolta och laddar redan om för något stort i nästa match.

Andra ronden i finalserien avgörs i Florida natten till tisdag.