Edmonton-svensken: Den här gången ska vi vinna

Edmonton-svensken: Den här gången ska vi vinna
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/1e469deb-25cd-4821-95da-fdf5f7ed1385?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=5353fc546ad7845d8689b9114046213fd1e39b18

Publicerad 07.08

NEW YORK. För sju år sedan slutade det med tårar och bedrövelse.

Men när Mattias Ekholm nu återvänder till Stanley Cup-finalen tänker han se till att ta revansch.

– Vi vet att Florida har ett väldigt bra lag men det har vi också och den här gången ska vi vinna, säger Edmontons svenske backbjässe till Sportbladet.

Följ ämnen

Det var 2017 Mattias Ekholm gjorde sitt första framträdande i hockeyns ultimata uppgörelse – med dåvarande laget Nashville Predators mot Pittsburgh Penguins.

Nu, sju år senare‚ återvänder han äntligen.

Det står klart efter nuvarande laget Edmonton Oilers 2-1-seger i den sjätte konferensfinalen mot Dallas Stars hemma i fullständigt extatiska Rogers Place i natt.

– Ja, det känns såklart fantastiskt. Det är få förunnat att få vara med i en enda final. Det är ju bara att se på Oliver Ekman-Larsson i Florida, som spelat i NHL i fjorton år och först nu får uppleva detta, säger den 34-årige masen när vi når honom i hemmet en bit utanför centrala Edmonton en och en halv timme efter firandet på isen.

– Men jag har haft ynnesten att spela med väldigt bra lag och blev ju också trejdad hit vid rätt tillfälle.

Första gången slutade det inte som Mattias hade hoppats, Pittsburgh vann finalen för sju år sedan med 4-2 i matcher. Nu är han dock fast besluten att nå ett annat resultat och förverkliga den livslånga drömmen.

– Givetvis, den här gången vill jag vinna och jag tycker det ser lovande ut. Vi har under det här slutspelet visat att vi kan vinna på olika sätt och nu när Stuart Skinner dessutom börjat spela så lysande i kassen känns det som att vi har chansen varje kväll, fortsätter bjässen från Vikarbyn utanför Rättvik.

–Vi vet förstås att Florida har ett väldigt bra lag, men det har vi också.

Framförallt kan ingen annan mobilisera en spelare som Connor McDavid.

I nattens match, den största han någonsin spelat, var han just så magnifik som den som kallas världens bäste SKA vara – och bidrog bland annat med ett konstverk till mål då han fintade brallorna av den backstjärnan Miro Heiskanen.

– Det är så typiskt honom. Det finns många bra spelare i många lag men många blir blyga och försiktiga i så här stora öögonblick. Han ser till att hamna i händelsernas centrum och avgör, konstaterar ”Eky”.

– När han gjorde de där finterna tänkte jag först att oj, det här kan aldrig gå bra. Men det gjorde det förstås. Jag blir inte förvånad längre, han är otrolig och det är ett privilegium att få spela med honom.

Nu väntar alltså en holmgång mot Florida Panthers – och långa, långa resor. Det finns inga punkter på NHL-kartan det är längre mellan än Sunrise och Edmonton. Men det bekommer inte Mattias.

– Det tog fyra timmar att flyga till Dallas också, vi är vana vid att tillbringa långa dagar på flygplanet, säger han.

– Jag ser bara fram emot upplevelsen, det ska bara bli kul och förhoppningsvis kan vi börja med att nypa åtminstone en match där nere. Då blir det intressant.

Stanley Cup-finalen inleds natten till söndag – 02.00 svensk tid.