Dubbla självmål fällde AIK

Uppdaterad 18.25 | Publicerad 18.24

GÖTEBORG. Mot IFK Göteborg gjorde AIK fem mål.

Mot Häcken gjorde de två. I eget mål.

När hemmalaget dessutom svarade för två egna fullträffar slutade det med en klar 4–1-seger för Häcken.

Följ ämnen

AIK har inte vunnit någon match på bortaplan i allsvenskan säsongen 2024 och får fortsätta att vänta på den.

Gnaget inledde piggt borta mot ojämna Häcken på konstgräset på Bravida Arena.

Ioannis Pittas hade ett fint läge men sköt tätt över i en vass AIK-kontring i 16:e minuten.

Tre AIK:are på bollen

Häcken växte in i matchen – och fick hjälp, av AIK.

På ett skott från Valgeir Fridriksson var tre (!) AIK:are sist på bollen innan den låg i mål (21). Skottet styrdes på Sotirios Papagiannopoulos och Benjamin Tideman Hansen innan bollen gick i mål via tåspetsen på chanslöse och grundlurade Kristoffer Nordfeldt.

Vid 2–0 (42) tryckte Häckens Mikkel Rygaard in ett hårt inspel från vänster. Då styrdes bollen i mål av Papagiannopoulos bakom en åter lika chanslös Nordfeldt.

– Det första målet är ren flax för dem. Samma med det andra. Men de har varit bättre än oss, säger Bersant Celina till Max i pausen.

Häcken kontrade in 3–0

Uppförsbacken blev ännu brantare för AIK i början av andra halvlek.

AIK tryckte på framåt, då kontrade Häcken via Zeidane Inoussa och Rygaard som släppte bollen vidare till Amor Layouni som mycket skickligt placerade in 3–0 (50) med vänsterfoten, lågt vid bortre stolpen.

Det tveksamma försvarsspelet av gästerna fortsatte.

Mikkel Rygaard snurrade förbi inhopparen Taha Ayari och placerade med vänsterfoten in 4–0 (53) mycket vackert i bortre krysset.

AIK reducerade, 1–4 (57) mellan benen på Häckenmålvakten Andreas Linde genom Ioannis Pittas frispelad av Ayari.

AIK=målgaranti

4–1-segern inför 6 261 åskådare tar mästarna från 2022 upp till sjätteplatsen i tabellen, bland annat förbi AIK.

AIK har gjort 23 mål i årets allsvenska men också släppt in 27 mål, tredje flest i serien. Men inget lag är inblandat i så många mål, 50 stycken, totalt sett.