Får mig att tappa tron på friidrotten

Får mig att tappa tron på friidrotten
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/88628dca-c311-43f7-a3ad-22b0f86a4a7a?fit=crop&format=auto&h=960&q=50&tight=true&w=1280&s=fece9ab9c7fe0f262d039a7e2a61af40df00ddf8

Publicerad 11.08

En hel värld upprörs av behandlingen av mångkamparna Lovisa Karlsson och Isabel Posch inför EM i Rom.

Ett rent justitiemord.

Och hur kan ett idrottsförbund som vill kalla sig modernt vara så omänskligt stelbent?

Snacka om att skjuta sig själva i foten.

Nej, gör om, gör rätt.

Jag tappar tron på friidrotten om inte det här makalöst korkade paragrafrytteriet rivs upp och Lovisa Karlsson och Posch får de platser de förtjänat.

Speciellt när det handlar om en sport som bygger på millimeterrättvisa.

Och det finns inget som upprör mer än osportslighet och pampfasoner.

Har man infört ett kval- och anmälningssystem som bäddar för den här typen av misstag, får man fan se till att rätta till det när det blir fel.

Jag gillar inte att svära, men det här gör mig lika upprörd som Lovisa Karlsson och hennes tränare Nadja Casadei är.

Det här får helt enkelt inte ske.

Har svårt att sova om nätterna

Det europeiska friidrottsförbundet (EA) får inte ostraffat luta sig mot några byråkratiska regler som jag trodde tillhörde en svunnen tid.

Ett pampvälde där de styrande tänkte mer på sig själva och sina mossiga principer än på de aktiva som lagt ner själ och hjärta på att ta sig till mästerskapen.

Det är omänskligt.

Så går det inte att agera när vi skriver 2024.

Med ena handen ruckar dessutom EA på sina egna regler och ger fransmannen Kevin Mayer ett wild card i herrarnas tiokamp och med den andra stoppar man två unga mångkamperskor som kvalificerat enligt alla regler som finns.

Jag tycker det är en sådan skandal att jag precis som Lovisa Karlsson har svårt att sova på nätterna.

Bakgrunden?

Ja, beslutet om Kevin Mayer togs för ett par veckor sedan, efter påtryckningar från den franska förbundet som vill ge nationalidolen en sista chans att kvala in till OS på hemmaplan.

Han har inte genomfört en tiokamp sedan 2022 och är varken kvalificerad för EM eller OS, men kan skryta med två VM-guld 2017 och 2022 och ha det gällande världsrekordet med 9126 poäng.

Mot den bakgrunden valde EA:s styrelse att gå emot sina egna regler och ge 32-åringen en friplats. Det var ingen som drabbades i det fallet, då man la till en plats i startfältet som utökades till 25.

Kevin Mayer

Då är något allvarligt fel

Samtidigt verkar det ha rått kaos på samma franska förbund, då man först anmälde tre aktiva till damernas mångkamp, för att sedan dra tillbaka två namn – dagen efter att anmälningstiden gick ut.

Enligt rankningen skulle då Lovisa Karlsson och Isabel Posch från Österrike ta de två lediga platserna.

Men då gick det plötsligt inte att rucka på några regler.

Trots att det hade varit den enklaste saken i världen att släppa in två nya namn, som bevisligen förtjänat sina platser.

Men dörren var stängd.

Nu blir det bara 22 aktiva i damernas sjukamp, mot 25 – med extraplatsen till Mayer – i herrarnas tiokamp.

Om inget händer förstås.

Jag både tror och hoppas att det europeiska förbundet förstår vad de ställt till med och dragit skam över sitt eget mästerskap innan det ens börjar.

Och jag hoppas verkligen att EA:s svenske vicepresident Karin Grute Movia driver den här frågan stenhårt.

Annars skulle jag skämmas.

Ja, det är synd att den här frågan ska dominera när vi står inför en ny friidrottsfest på Stockholms Stadion, men det finns saker som är viktigare.

Jag tror aldrig jag upplevt en större skandal sedan det nya systemet infördes för både EM, VM och OS och där det är meningen att hälften av deltagarna ska ta sig dit genom att klara de tuffa kvalgränserna och den andra halvan kvala in via rankning.

Tanken är god, men den öppnar för uppenbara justitiemord, som i det här fallet.

Det bygger på att de enskilda förbundet verkligen är noggranna och i tid meddelar vilka av de inkvalade som ska vara med eller inte.

Här har det franska friidrottsförbundet klantat till det något oerhört i det här fallet.

Men de är inte de som straffas.

Då är något allvarligt fel.