Hammar: ”Har insett vilken dåre jag är”

Hammar: ”Har insett vilken dåre jag är”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/b4d80f37-a66c-4e4c-b1c7-821d93ecfc23?fit=crop&format=auto&h=607&q=50&w=1417&s=3b48fbb41cf25fc3514f1f3386f1b4c087c20c5b

Publicerad 08.18

Han älskar att vara hatad och ses gärna som en idiot.

Men inför derbyt mot Djurgården vill Fredrik Hammar inte ha några rubriker om att han ska stoppa Lucas Bergvall.

– Jag går inte runt och jagar en spelare på det sättet, säger Hammarbys mittfältare.

Följ ämnen

Efter derbyt mot AIK stal Fredrik Hammar rubrikerna. Mittfältaren fick Ismaila Coulibaly utvisad och hamnade i bråk med både motspelare och experter. 

Inför derbyt mot Djurgården har mycket av snacket handlat om hur Hammar ska stoppa Lucas Bergvall, men någon punktmarkering tror mittfältaren inte att det blir tal om.

– Är han bäst i Djurgården alltså?, säger han med ett leende när Bergvall kommer på tal.

Vad tycker du? 

– Jag vet inte, det är flera som gör det bra i Djurgården. Deniz Hümmet har kommit från Kalmar och gjort en väldigt bra säsong hittills och Tokmac (Nguen) har också en bra period. Besard (Sabovic) också. Ofta i de här bra lagen är det mer än en spelare att stoppa. 

Men du har noterat snacket om Bergvall? 

– Folk gillar att skoja med en och så, men jag är inte så. Jag går inte runt och jagar en spelare på det sättet. Jag försöker mest vinna matchen. Men sen självklart, förra året var det kul att möta Mange Eriksson. I år lär inte han spela från start och då är det någon annan man får möta. Det är bara roligt. 

Fredrik Hammar under fjolårets derby mot Djurgården

Är det spelare i laget som hetsar?

– Nja, supportrar också. Ofta är det ett lags gullegris man brukar vara på. Är ni på Kaknäs kanske ni frågar hur de ska stoppa Nahir (Besara) och ni kanske frågar hur de ska hantera Hammar, i andra aspekter då. Men jag älskar att det skrivs, så jag tycker bara att det är kul.

Bergvall behöver inte vara mer orolig än någon annan alltså? 

– Nej, vem som än kommer i min närhet spelar inte så mycket roll. Smäller det så smäller det. Förra matchen hade jag roliga duster med Coulibaly, men jag siktar aldrig in mig på någon så, då tror jag matchen glider än ur händerna. Det känns inte skitsunt.

Hammar, som är på stålande humör genom hela intervjun, tillägger sedan:

– Nu får du inte skriva att jag ska jaga Bergvall. Även om du skulle få en löneförhöjning av den rubriken. Djurgården har många duktiga spelare. Det är det som är skillnaden mellan ett topptre-lag och ett mittenlag.

”Då hade något varit jävligt fel”

Hammar fick begränsat med speltid under cupspelet och har tidigare sagt att han kände att han inte vara Kim Hellbergs förstaval på mitten. Men 23-åringen har jobbat sig in i elvan och startat sex matcher i allsvenskan så här långt.

Vad tror du har gjort att Kim har vänt? 

– Han har väl insett vilken dåre jag är, att jag inte kommer ge mig. Det är lika bra att han ger med sig. I de matcherna jag har spelat tycker jag att jag har bevisat att jag gör laget bättre.

Fredrik Hammar och Lucas Bergvall.

Efter derbyt mot AIK tog Hammar upp Sebastian Larsson som ett exempel på en spelare som han inspireras av och vill vara i Hammarby.

– Det är min idol. Nej, men jag har inga problem att hylla spelare från andra lag. Jag tycker att han har gjort det väldigt bra och var en stående faktor till att de vann SM-guld. Många bra lag har ofta haft en spelare i laget som är ett rivjärn och som kanske ses som en idiot, men han gör det för att göra laget bättre. Fotboll är en lagsport och det krävs folk som jobbar för laget i första hand och individualister som kan avgöra matcher, säger Hammar,

Att han inte blir speciellt omtyckt av motståndarna har han inga som helst problem med. 

– Det skiter jag fullständigt i. Jag älskar när folk hatar mig, då vet man att man har lyckats. Det hade varit konstigt om djurgårdarna gick runt och sa att de tyckte om mig, då hade något varit jävligt fel. Ju mer hat desto bättre, säger han och ler.

Det kommer aldrig åt det? 

– Nej. Jag är väl för dum för att fatta att det är elakt. Jag tar inte åt mig för fem öre. Det är roligare att läsa sådana kommentarer än snälla kommentera. Jag är dålig på att ta beröm, så det är enklare att läsa sådant. 

”Det ska man inte prata om!”

Hammar, som är Hammarbyare sedan barnsben, tänder alltid till extra när det är derby, men det finns ett han tycker är roligare än de andra.

– Som supporter tycker jag att Djurgården alltid har kittlat mer, men som spelare tycker jag alltid att AIK är lite mer speciellt. De har haft fler spelare som brinner till lite mer och kan ruffa till det lite i derbyn. De har haft haft spelare som det brinner lite mer för för de kanske har samma laghjärta som jag har. 

Har Djurgården saknat det? 

– Jag kommer inte att säga vad de saknar och inte saknar. Men som svar på frågan, som supporter är Djurgården roligast och som spelare AIK. 

Efter 2–0-segern mot AIK tog Hammar med hela laget på en helkväll på stan. Men blir det seger mot Djurgården orkar han inte med samma party. 

– Nej, det gör jag fan inte! Så mycket ska jag inte ta ut i förhand. Men vi hade kul sist. Vi kände också att truppen kom ihop bra. Vi har många unga spelare som gjorde sitt första derby. Det var kul att vi bevisade för oss själva att när det väl krisar så är var och en räkna med. Det var en skön grej för mig att känna att spelarna som kommit in också kan plocka fram det där. Sen hade vi en fin vinst mot Sirius på det så som grupp mår Hammarby väldigt bra. 

Men det blir ett lite lugnare firande den här gången? 

– Det ska man inte prata om! Det är för långt fram. Vi ska bara bygga på den känslan vi har och köra. 

Fredrik Hammar.