Gick upp i rök – nu dyker diskuskastaren upp igen

Gick upp i rök – nu dyker diskuskastaren upp igen
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/fee761cd-bbf8-4a11-8276-bf64cee64df1?fit=crop&format=auto&h=461&q=50&tight=true&w=615&s=422201ecf7f5c1e6f8c34ddf593da16daf3bb287

Publicerad 12.58

OSLO. Den regerande OS-tvåan Simon Pettersson sitter i en hotellfoajé i Oslo och är glad bara att få vara med i en Diamond League-tävling igen.

I Bislett Games kastar han mot de absolut bästa.

– Det här har jag verkligen längtat efter att få komma tillbaka till de här stora galorna, säger diskuskastaren som gick upp i rök.

Simon Pettersson är den gänglige tiokamparen, som formades till en världskastare i diskus av tränargurun Vesteinn Hafsteinsson.

Det pekade spikrakt mot himlen när han förbättrade sitt personbästa tio år i rad.

OS-silvret I Tokyo 2021 följdes av att han sprängde drömgränsen i SM i Norrköping året efter, där diskusen landade på 70,42.

Hans första kast över 70 meter.

Han lurade till och med OS-vinnaren Daniel Ståhl på SM-guldet.

Och för ett år sedan startade han säsongen 2023 rankad femma i världen.

Då rasade allt.

Han orkade knappt över 60 meter i tävlingarna och i sommarens höjdpunkt VM i Budapest fick han följa kompisen Daniel Ståhl kasta hem guldet från läktaren.

Utslagen redan i kvalet och på en 21:a plats totalt.

– Det var bedrövligt, säger han.

– Allt krånglande förra året och jag kunde inte lösa det. Det började med att tekniken inte fungerade och sedan satte det sig huvudet. Så här med facit i hand borde jag ha ställt in allt tävlande och stannat hemma och tränat och försökt få tillbaka glädjen. Det var ordentligt deppigt där ett tag. Men det är lätt att vara efterklok.

”Det var bedrövligt”, säger Pettersson om tävlingen i Budapest.

”Hade inte räknat med det”

Samtidigt gjorde de dåliga resultaten att Simon rasade på världsrankningen.

Idag är han rankad på 19:e plats i världen och är långt från de kastare som blir inbjudna till Diamond League-tävlingarna.

Där väljer arrangörerna de högst rankade i världen i första hand, utom när det handlar om tävlingar på hemmaplan – som Bauhaus-galan i Stockholm på söndag där Simon har en given plats.

– Ja, jag hade inte ens räknat med att få vara med här i Oslo. Jag visste att det fanns en liten chans, men hade nästan slagit bort den tanken. Så det var verkligen en god nyhet när jag kom med.

Simon Pettersson kan inte ens känna sig säker på att komma med till sommarens OS i Paris.

Simon är OS-klar sett till hans världsranking, men han har ännu inte nått SOK:s nomineringsgräns på 66,63 eller nomineringsspann på 65,17-66,62.

Han längsta kast i år är 63,82 från en tävling i franska Marseille den 22 maj.

– Men mitt mål är fortfarande att klara kvalgränsen på 67,20, säger Simon.

Men SOK kan väl knappast säga nej till en regerande OS-tvåa?

– Ja, men tre år är en långt tid. Jag vill ha något bra med mig och känna att jag hänger med. Samtidigt vet jag att jag alltid lyfter mig lite extra i ett OS.

Man behöver inte vara Einstein för att koppla din svacka till att Vesteinn Hafsteinsson försvann som din tränare?

– Ja, jag och Henke (nye tränaren Henrik Wennberg vår anm.) har gått igenom det det där. Medan Vesteinn sett mig i varje situation och följt mig nära, så hade inte Henke sett mig kasta så ofta. Men nu känns det som vi är på rätt väg.

Simon Pettersson på plats i Oslo.

”Slagit rekord på gymmet”

Fysiskt är Simon starkare än någonsin.

– Ja, jag har slagit rekord på gymmet och väger 120 kilo. Rent fysiskt har jag aldrig varit starkare. Nu gäller det att få ut det i ringen också.

När Simon kom till Vesteinn som helt okänd kasttalang 2013, var målet redan då att vara som bäst till OS 2024. Då var det inte ens klart att Paris skulle ha spelen.

– Ja, vi visste båda att det skulle ta tid.

Och anledningen till att Simon bytte gren var just den han står inför nu i Oslo på torsdagen.

– Ja, det var att få chansen att få vara med i den här typen av stora tävlingar. Det här är precis vad jag drömde om.