Tre Kronors trumfkort i båset

Tre Kronors trumfkort i båset
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/51613267-95c3-4862-8974-5000384bacfb?fit=crop&format=auto&h=607&q=50&w=1417&s=e018bafcbe652ec9253f005e37c5649bc4584f82

Publicerad 10.56

OSTRAVA. Rivalmöte med Finland – då kan Tre Kronor ha ett trumkort i båset:

– Vi får se hur mycket det går att höra från det finska ledarna, säger Josef Boumedienne, 46, vars mamma är finländska och han själv hanterar språket flytande. 

Följ ämnen

Pappa Ramdahne är från Algeriet, mamma Rakel är från Finland. Som spelare tillbringade Josef Boumedienne många år i finländska Kärpät, men när det kom till landslagsspel valde han sida och representerade Sverige. 

– Har man valt bort Finland är man inte poppis där, sa han i en intervju med Sportbladet för snart 15 år sedan. 

Nu ingår Boumedienne, som den här säsongen varit assisterande coach i Columbus Blue Jackets, i Sam Hallams tränarstab under VM.  Att han hanterar det finska språket flytande är knappast någon nackdel när det kommer till att snappa upp taktiska direktiv från Jukka Jalonens och hans stab. 

– Det är rätt högljutt därute så det är inte säkert att man hör så mycket. Båda lagen har hyfsat bra koll på varandra ändå, jag vet inte hur många gånger de har mötts under vintern.

”Allt börjar om på nytt nu”

På frågan vilket lag mamma Rakel håller på i rivalmötet kommer svaret snabbt och utan tvekan: 

– Hon håller nog på Sverige, det tror jag. Och hoppas jag, haha. Hon håller nog på Finland i alla matcher förutom när jag står i båset och när barnbarnen (Josefs son Sacha tillhör U17-landslaget) spelar för Sverige. Man kan nog hålla på två länder samtidigt, men kanske inte när de spelar mot varandra, säger Boumedienne och skrattar. 

Att möta Finland är speciellt för alla svenskar och inte minst för en som har rötter i båda nationerna: 

– Jäkligt kul och spännande. Finland har en förmåga att veta hur man ska spela i mästerskap och slutspelsmatcher. De har varit bra på det senaste tio åren. Det blir en bra utmaning för oss. Vi har ett starkt spelarmaterial och har gått bra i gruppen, men de spelar i slutändan ingen roll när slutspelet inleds. Då börjar allt på nytt, säger Josef Boumedienne.