WAGNER: Imponerade när Häcken parkerade bussen

WAGNER: Imponerade när Häcken parkerade bussen
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/916add97-7829-44de-8eaa-0410739e863d?fit=crop&format=auto&h=607&q=50&w=1417&s=910b7789cfd705af696ac170298e25926538492b

GÖTEBORG. Benflisorna höll på att ryka men IFK Göteborg lyckades behålla alla spelare på planen.

Men vann Göteborgsderbyt gjorde Häcken efter något så ovanligt som en solid defensiv där man höll nollan för första gången i årets allsvenska.

Häcken parkerade bussen. Det trodde jag aldrig att jag skulle skriva.

Följ ämnen

På planen hade 031-derbyt två huvudfrågor, lika oförutsägbara som Göteborgsvädret:

Hur många spelare skulle bli utvisade i IFK Göteborg?

Hur många mål skulle BK Häcken släppa in?

Med Anders Trondsen avstängd och Oscar Wendt skadad valde Jens Askou att spela med Sebastian Hausner till vänster mot Häckenspetsen Amor Layouni.

Resultatet?

I 45+6 minuter spelade Hausner vänsterback som om han inte gjort något annat. Layouni var isolerad på sin högerkant och Häckenspelet hackade rejält i frånvaro av sjuke Mikkel Rygaard när IFK Göteborgs aggressivitet och press malde, verkligen malde sönder alla Hisingsförsök till kontrollerande och vårdande passningsspel.

Blåvitt har två röda kort på de fyra första omgångarna och det är inte en slump. Kamraterna från Göteborg som verkligen inte spelar kompissnällt har tre spelare – Paulos Abraham, Arbnor Mucolli, Sebastian Ohlsson – bland de 20 bästa tacklarna i allsvenskan så här långt.

Sebastian Ohlsson skickade Jacob Barret Laursen på en lufttur – efter 30 sekunder – och därmed var nivån på derbyt satt direkt.

Aggressiviteten gav IFK Göteborg ett klart övertag och Laurs Skjellerup innebar ett alternativ i anfallen och var dessutom som ett frimärke på en rätt frustrerad, droppande Simon Gustafson.

Borde fått ett gult – kanske mer

Å andra sidan borde Malick Yalcouyé haft ett gult kort – kanske mer – efter en sen tackling med mot Even Hovland. Domaren Kristoffer Karlsson nöjde sig med en längre pratstund med ivorianen som varken pratar svenska eller engelska.

Många halvlägen och intensitet ledde inte längre än till en stolpträff efter räddning av Andreas Linde på skott från Thomas Santos.

Det dröjde till 37:e minuter innan Häcken kom i sitt första längre, typiska bollrullande anfall och det var tilläggstid på halvleken som vi nickade mot varandra på pressläktaren när Layouni hamnade i första löpduellen mot Hausner efter snabb, längre passning av Simon Gustafson.

Stackars Hausner lämnades ensam mot Layouni som vrickade bollen inåt, dansken stod på hälarna och Häckenyttern pressade in 1–0 vid bortre stolpen (45+6) med vänstern för gästerna från Sveriges femte största ö.

Klassmål av en klassanfallare och så kan det gå när man tvingas stuva om i en backlinje.

IFK Göteborg 2024 har ett bättre passningsspelet jämfört med 2023, och verkar också ha en annan fysik och löpkapacitet, för Blåvitt orkade fortsätta med sin intensiva fysiska attackfotboll i andra halvlek.

”När vi kör, kör vi” som Micke Stahre skulle sagt. På Jens Askou-dansksvenska heter det att ”driva upp tempot och vara dynamiska”.

Det var fortsatt rejält övertag för Blåvitt och det gav skottlägen för Yalcouyé, Pyndt och Skjellerup utan att vara riktigt nära. Arbnor Mucolli, som försvann i ångorna från adrenalin och mjölksyra som spreds runt derbydrabbningen, hittade Skjellerup i djupled men då var stabile Andreas Linde ute och täckte av friläget.

IFK Göteborg lyckades behålla alla spelare på planen i 90 minuter men det var en klen framgång efter ännu en insats där Blåvitt är på något som kan kallas rätt väg men där bristen på kvalitet sista tredjedelen och framför motståndarnas mål åter gjorde sig påmind. Då hjälper det inte att man parkerar runt motståndarnas straffområde långa stunder.

Två norrmän överglänste fem danskar

Det här var istället något så ovanligt som en försvarsseger för Häcken. Ja, ni läste rätt. Det var ord som jag inte riktigt trodde att jag skulle skriva om Häcken som parkerade bussen från Hisingen framgångsrikt framför storspelande Linde.

Tränaren Paco Johansson tvingades att lappa och laga ihop ett skadat och sjukt lag där Zeidan Inoussa spelade vänsterback större delen av matchen.

Häcken höll första nollan för säsongen och Even Hovland som blev matchvinnare mot Hammarby med sitt 2–1-mål framåt blev nu matchvinnare bakåt med en mycket solid defensiv insats uppbackad av landsmannen Marius Lode i mittförsvaret.

Två norrmän i Häcken var mer och bättre än fem danskar på planen för Blåvitt i kampen om Göteborg.

Häckens Amor Layouni spräckte nollan.