Kristoffersson: En drömstart – nu har AIK allt att vinna

Kristoffersson: En drömstart – nu har AIK allt att vinna
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/21048536-b2e0-45a7-9f5d-71d030252105?fit=crop&format=auto&h=607&q=50&w=1417&s=69f65803f8978b2a2496f4d928b4a970c426ea7a

Publicerad 21.00

AIK undvek derbybaksmällan, är fortsatt obesegrade i allsvenskan – och har fått en drömstart på säsongen.

Nu åker laget dessutom till årets svåraste match med allt att vinna.

Följ ämnen

Att AIK har svårt att vinna matcherna efter en derbyseger är något som har blivit en sanning hos många svartgula. En myt.

Och inför onsdagskvällen läste jag ett par rader lite här och där om att ”AIK skulle undvika derbybaksmällan mot IFK Värnamo.”

Okej, tittar vi på förra året blev det förlust mot dåvarande regerande svenska mästarna BK Häcken, efter derbyvinsten mot Djurgården.

Men innan dess får vi gå tillbaka till 2017 för att hitta en allsvensk förlust efter en derbyvinst. Då blev det 0–1 hemma mot MFF. Om vi nu kan kalla det baksmälla. Så just den sanningen haltar en aning.

Lite baksmälla efter målet

En annan grej som basunerats ut som en sanning är att Henning Berg aldrig satsar på unga spelare. Något som han motbevisade direkt när han kastade in Victor Andersson från start som ersättare till bänkade Ismaila Coulibaly Andra, på förhand mer troliga alternativ, fanns så att säga att tillgå.

Dessutom skickade han in Taya Ayari från start igen.

Norrmannen verkade inte ha någon som helst rädsla för baksmälla. För hade man varit lite cynisk inför matchen hade vi kunnat säga att det var en startelva som luktade underskattning.

Nåväl.

AIK tog planenligt ledningen med 1–0 efter knappt 20 minuter, genom Eskil Edh.

Förarbetet från Axel Björnström och Pittas var gediget, men returen från Värnamos målvakt Viktor Andersson, lämnade en del i övrigt att önska. Rätt ut till Edh, som bara hade att raka in 1–0.

Efter det såg det faktiskt ut som att AIK drabbats av lite baksmälla.

För efter det var det Värnamo som tog över. Henning Berg vände sig gång på gång mot bänken och sade ett par väl valda ord på norska varje gång AIK:s spelare slarvade. Och AIK blev bara passivare och passivare. Visserligen stack de upp i någon kontring då och då, men Gustav Engvall var bara ett dåligt avslut och någon millimeter från att sätta kvitteringen.

Benjamin Tiedemann Hansen och Axel Björnström jublar efter 2–0-målet.

Inte alltid rättvist

Men istället för 1–1 ökade AIK på till 2–0 efter en hörna, som Benjamin Tiedemann Hansen nickade in. Engvall skakade på huvudet och gestikulerade med armarna när han lunkade ut för halvtid kort efter målet. Vi var flera som tyckte det var aningen märkligt att det stod 2–0 sett till spelet och att Värnamo faktiskt varit rätt bra.

Men som alla vet, fotboll är inte alltid rättvist.

I andra märktes det att det självförtroende som gästerna visat upp hade fått sig en törn. Visserligen spelade Anes Mravacs gäng fortsatt rätt fin fotboll och skapade ett par fina chanser.

Men med halvtimmen kvar hade AIK, för att citera Hasse Backe, total kontroll. Och när vi ändå är inne på gamla AIK-tränare.

AIK:s försvarsspel under Henning Berg, med en briljant Tiedemann Hansen bredvid en majestätisk Sotirios Papagiannopoulos, känns lika stabilt som under Rikard Norling guldåret 2018.

Fortsätter det så kan det bli en riktig rolig säsong för de svartgula. Just nu ser laget ut som en av få som i alla fall är lite i närheten av att kunna utmana MFF, som väntar i nästa omgång.

En match AIK åker till fullpumpade med självförtroende och i princip allt att vinna.

En allt annan än tråkig svartgul sits.