Jättedramatik på flera arenor, en vändning på 62 sekunder och en galen kross.

Det var vad avslutningen på kvalet till hockeyallsvenskan innehöll.

I slutändan var det Vimmerby som för första gången någonsin tog sig till näst högsta serien.

Följ ämnen

Efter två minuter var Hudiksvall ett hockeyallsvenskt lag.

Tio minuter senare var Kristianstad, som först ledde kvalserien, i brygga när Brödernas/Väsby försatte dem i underläge.

Då var det Vimmerby som plötsligt hade chansen att göra ett ryck i kvalet till hockeyallsvenskan. Och som de ryckte.

För trots att Kristianstad kvitterade och Hudiksvall så småningom gick upp till en 3–0-ledning hemma på Glysis mot Piteå så blev det Vimmerbys söndag.

På bara 65 sekunder gjorde de två snabba mål i slutet av första perioden, Hampus Sylvegårds gäng, när Anton Carlsson låg bakom dem båda.

Kristianstad kollapsade

Därefter gick de upp till 5–0 efter 40 minuter med tre mål på nio skott i andra perioden. Bland annat var Hugo Ollila inblandad i två av dem.

Men Kristianstad ville annat. För trots att Väsby gått upp till 2–1 i början av andra kom en både 2–2-kvitteringen och 3–2-målet för Kristianstad inom loppet av 43 sekunder.

Men Väsby kom tillbaka bara 19 sekunder senare.

Då var Vimmerby tillbaka i topp när de satte 6–0, 7–0 och 8–1. Dessutom jublade publiken i Småland när de fått reda på att Väsby gjort 5–3 mot Kristianstad och den hockeyallsvenska platsen hade de som i en liten ask.

Efter 60 minuter säkrade Vimmerby sedan platsen i hockeyallsvenskan för första gången någonsin.