EM-listan: Elva spelare som fått EM-genombrott

EM-listan: Elva spelare som fått EM-genombrott
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/62a51035-343b-4c87-9998-38f20e42ed58?fit=crop&format=auto&h=607&q=50&w=1417&s=bc60a41ebc74272bb214b3cdc9431d9132d2e4ac

Publicerad 12.41

Vissa var mer kända en andra sedan tidigare.

Samtliga har i alla fall utnyttjat EM-skyltfönstret på bästa möjliga vis.

Här är elva spelare som onekligen stärkt sin status och sitt rykte på transfermarknaden under sommarens slutspel.

Följ ämnen

Giorgi Mamardashvili

Land: Georgien

Position: Målvakt

Klubb: Valencia

Kommentar: Den unge målvakten spelade en väldigt stor roll i att Georgien skrällde och tog sig hela vägen till en åttondelsfinal i sitt första mästerskapsdeltagande. Valenciakeepern stod för flertalet högoktaniga räddningar under gruppspelet. Det ska sägas att han ryktades till storklubbar redan innan mästerskapet. Men de ryktena har onekligen intensifieras efter hans fina EM.

Giorgi Mamardashvili

Dan Ndoye

Land: Schweiz

Position: Mittfältare/anfallare

Klubb: Bologna

Kommentar: Den finurlige och mångsidige yttern, som både använts som just ytter och som anfallare i EM hittills, har varit ett av de största utropstecknen i ett skickligt Schweiz. Precis som han var ett utropstecken i succélaget Bologna under den gångna Serie A-säsongen. 23-åringen kopplas nu samman med klubbar som Inter och Manchester United. Av förklarliga skäl.

Dan Ndoye

Jaka Bijol

Land: Slovenien

Position: Back

Klubb: Udinese

Kommentar: Få hade koll på Udineseslovenen Jaka Bijol inför mästerskapet. Men de som sett Slovenien i mästerskapet har fått upp ögonen för en försvarsgeneral som visade sig från sin allra bästa sida i Tyskland. Att han bara är 25 år gammal innebär också att han borde vara högaktuell för en flytt till en större klubb. Aston Villa har löst kopplats samman med honom. Något som kändes otänkbart innan EM drog igång.

Jaka Bijol.

Riccardo Calafiori

Land: Italien

Position: Back

Klubb: Bologna

Kommentar: I skrivande stund verkar det vara Arsenal som vunnit dragkampen om Bolognas succéback, som får anses vara en av få ljusglimtar i Italiens EM-deltagande. Och det har verkligen varit just en dragkamp om 22-åringen, som attraherat intresse från klubbar som Chelsea, PSG, Bayer Leverkusen och Liverpool sedan han fick sitt internationella erkännande under EM-gruppspelet. För de som följt Bologna så är det dock ingen nyhet att Calafiori är en väldigt spännande mittbacksprofil. Juventus (som ledde jakten innan EM) lär inte vara glada att det gick så bra som det gick i EM (individuellt då alltså) för den hårfagre italienaren.

Riccardo Calafiori

Jerdy Schouten

Land: Nederländerna

Position: Mittfältare

Klubb: PSV

Kommentar: Det har inte ens gått ett år sedan PSV värvade den nederländske innermittfältaren från Bologna. Hittills har den värvningen i alla fall visat sig vara klockren. Schoutens fina säsong i Eredivisie gav honom en plats i landslaget. Och väl i landslaget så har han varit självskriven och ordinarie under inledningen av mästerskapet. Det lär finnas klubbar som kommer vara intresserade av 27-åringen efter EM med tanke på vad han åstadkommit på tysk mark hittills.

Jerdy Schouten.

Stanislav Lobotka

Land: Slovakien

Position: Mittfältare

Klubb: Napoli

Kommentar: Det borde inte vara en nyhet att Stanislav Lobotka är en riktigt skicklig defensiv mittfältare och speluppläggare. Det har han trots allt visat i Napolitröjan i flera år. Men så klart det borde vara fler ögon som öppnats för Lobotka under sommaren, när han dirigerat sitt Slovakien på ett imponerande tryggt vis. Den typen av spelare växer verkligen inte på träd. Och man kan förstå varför han har kopplats samman med klubbar som Barcelona.

Stanislav Lobotka.

Dennis Man

Land: Rumänien

Position: Mittfältare/anfallare

Klubb: Parma

Kommentar: Det senaste som indikerats är att den 25-årige rumänen bestämt sig för att förlänga med det Parma som han var med och spelade upp från Serie B den gångna säsongen. Och det är säkert Parma oerhört glada över. Men så klart att Dennis Man, teoretiskt, hade kunnat sikta ännu högre efter hans insatser för Rumänien i EM. För han har varit riktigt vass.

Dennis Man

Christoph Baumgartner

Land: Österrike

Position: Mittfältare

Klubb: RB Leipzig

Kommentar: Jag har väl egentligen ganska svårt att se RB Leipzig vilja släppa Christoph Baumgartner blott ett år efter de värvat honom från Hoffenheim (snarare spanjoren Dani Olmo som står näst på tur av de offensiva mittfältarna i klubben att ta nästa steg). Men det hade inte förvånat om det börjar dyka upp transferrykten kring österrikaren i sommar. För han har trots allt varit navet i det österrikiska anfallsspelet. En ganska komplett, offensiv mittfältare som dessutom fortfarande ”bara” är 24 år gammal.

Christoph Baumgartner

Nico Williams

Land: Spanien

Position: Anfallare

Klubb: Athletic Club

Kommentar: Jo, så klart att Nico Williams redan fått sitt genombrott med besked i Athletic Club-tröjan. Men det är skillnad på att briljera i La Liga och att briljera på en EM-scen med en spansk landslagströja. Trots allt finns det nog inte en klubb i världen som inte skulle vilja värva den spanske, kvicke yttern i sommar. Även om Nico Williams själv till synes inte verkar ha någon större brådska att lämna sitt älskade Athletic. Det råder i alla fall ingen tvekan vad kompisarna Lamine Yamal och Pedri vill. De vill ha honom som lagkompis i Barcelona också.

Nico Williams.

Georges Mikautadze

Land: Georgien

Position: Anfallare

Klubb: FC Metz

Kommentar: Efter gruppspelet var det en georgier som ledde EM:s skytteliga i ensamt majestät. Och det var inte Khvicha Kvaratskhelia. Det var den 23-årige anfallaren Georges Mikautadze, som innan EM spenderade våren i Metz på lån från Ajax. Nu har Metz köpt loss spelaren från Ajax. Sannolikt dock inte för att spela honom – utan enbart för att sälja honom vidare för att göra en plusaffär. AS Monaco har uppgetts ligga bra till för att värva georgiern. Likaså har han kopplats samman med West Ham.

Georges Mikautadze