SOK slår tillbaka efter anklagelserna

SOK slår tillbaka efter anklagelserna
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/9c9b4b45-8106-4d2e-bff7-8acdacc07eb3?fit=crop&format=auto&h=1063&q=50&tight=true&w=1417&s=a9b0fe4c71ed65412572f9919883378d84690b11

Publicerad 07.55

Det påstods att Sveriges olympiska kommitté brutit mot reglerna i decennier.

Men SOK säger sig ha stöd från högre ort.

– IOK bekräftar att ansvaret för OS-uttagningarna ligger tydligt hos SOK, säger truppchefen Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Sveriges olympiska kommitté fick hård kritik.

Anledningen är att de nationella kriterierna OS-uttagning är högre än de internationella.

Seglaren Emil Bengtson sa att SOK gjort ”fel i över 25 års tid” och att ”Peter Reinebo ska avgå på direkten” för att ”han sitter och blåljuger för hela svenska folket”. 30-åringen fick stöd av Daniel Stattin, professor i civilrätt, som sa att nationella organ inte kan skapa egna regler.

Men det kan de visst – säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Fått bekräftat i mejl

IOKInternationella olympiska kommittén bekräftar att ansvaret för OS-uttagningarna ligger tydligt hos SOK och att SOK är ytterst ansvarig för selektionen av lag och aktiva i enlighet med den Olympiska Chartern. IOK uppger också att nationella olympiska kommittéer och nationella förbund kan fastslå uttagningskriterier som är mer strikta jämfört med de lägsta internationella kvalnivåerna, säger Reinebo i ett uttalande.

Emil Bengtson

SOK menar att de har stöd av en särskild regel i ”den olympiska chartern”.

Det har man fått bekräftat i ett mejl av IOK-direktören Lenny Abbey:

”Uppdraget är SOK:s i enlighet med regel 27 i den olympiska chartern, som säger att de nationella olympiska kommittéerna har exklusiv rätt för representation från deras respektive länder i Olympiska Spel och i regionala, kontinentala eller globala idrottstävlingarna som står under IOK:s beskydd”.

Egna kriterierna

SOK:s tar ut svenska OS-deltagare genom Grundkriteriet och Framtidskriteriet.

Det förstnämnda innebär att man i samarbete med förbundskaptenen i respektive idrott bedömer vilka aktiva som kan konkurrera om topp 12 i sin sport. Innan 2023 var det topp 8.

Framtidskriteriet är för de under 25 är nära att nå upp till Grundkriteriet och tros vara konkurrenskraftiga på sikt.

Nio svenska friidrottare har presterat i nivå med de internationella friidrottsförbundets krav, men tas inte ut till spelen på grund av SOK:s egna kriterier.

OS i Paris pågår mellan den 26:e juli och 11 augusti.

SOK:s Peter Reinebo