Uppror inför OS – svensken rasar: ”Han blåljuger – ska avgå”

Uppror inför OS – svensken rasar: ”Han blåljuger – ska avgå”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/6e1e6702-bf0a-4123-bc48-404b2f582deb?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=fdb1ca13de46d387d62e3ae710306c9cc57841cb

Uppdaterad 17.26 | Publicerad 17.24

Sveriges olympiska kommitté bryter mot reglerna.

Det hävdar seglaren Emil Bengtson – som får stöd av civilrättsprofessorn Daniel Stattin.

– Peter Reinebo ska avgå på direkten. Han sitter och blåljuger för hela svenska folket, säger Bengtson till Sportbladet.

Följ ämnen

Sveriges olympiska kommitté har tagit ut 117 tävlande till sommarens OS i Paris.

Det kunde varit fler.

Exempelvis är nio friidrottare kvalificerade för OS via det internationella friidrottsförbundets regler, men får ändå inte åka.

Det beror på att SOK har egna kriterier i sin uttagning:

  • Grundkriteriet, som innebär att den aktiva ska anses ha kapacitet att konkurrera om en topp 12-placering inom sin gren.
  • Framtidskriteriet, som innebär att en ung idrottare (max 25 år) bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS.

”Gjort fel i 25 års tid”

Seglaren Emil Bengtson, 30, är rasande.

I januari ordnade han en nationsplats för Sverige till OS i klassen ILCA7, som tidigare hette Laser.

Men nu får han inte åka.

Emil Bengtson.

Och han är tvärsäker på att SOK har feltolkat

IOK:sInternationella olympiska kommittén paragraf 44.5 i ”chartern”, som kan ses som den olympiska rörelsens grundlag.

– SOK måste ta bort sina regler på en gång, för de är inte tillåtna. Sedan ska de offentligt gå ut och meddela att de gjort fel i över 25 års tid, säger han. Och Peter Reinebo (SOK:s verksamhetschef) och Han von Uthmann (SOK:s ordförande) ska avgå på direkten, säger Bengtson.

Går till Cas

Han har inlett en rättslig process mot SOK och driver nu saken hela vägen till Cas, idrottens skiljedomstol.

Och han får stöd av Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

– Det är väldigt tydligt i IOK:s stadgar hur det ska gå till när man fastställer riktlinjerna. Nationella organ kan inte skapa egna regler, säger Stattin.

Peter Reinebo har i en intervju med Dagens Nyheter sagt att Emil Bengtsons tolkning – att SOK måste följa den olympiska chartern – är ”helt felaktig”.

– IOK måste godkänna våra stadgar för att vi ska vara ett godkänt nationellt olympiskt förbund. Sedan kan vi ha ett eget regelverk runt idrottssatsningar och OS-uttagningar precis som vi har för organisationens verksamhetsinriktning. Det är ingenting som IOK behöver godkänna. Vi vet också att en majoritet av de nationsförbund som liknar Sverige, bland annat de nordiska länderna, har nationella uttagningskrav. I vissa fall är de lättare, i vissa fall tuffare än våra, sa Reinebo förra veckan.

Peter Reinebo.

Det köper inte Daniel Stattin.

– Vad det ger intryck för, för mig som jurist, är att man har skapat sig en egen verklighetsuppfattning på SOK. För om man läser IOK:s stadgar, så ser man att Reinebo inte har stöd för det han påstår.

”Upptäckt en katastrof”

Effekten av att officiellt inkvalade idrottare stoppas av sina egna nationsförbund, blir att de ersätts av sämre rankade idrottare.

På så vis sänks kvalitén på hela mästerskapet.

– Vad är avsikten bakom allt det här påhittet?, undrar Emil Bengtson.

Han hoppas att SOK tar till sig kritiken och tvärvänder innan anmälningsdeadline till OS den 8 juli.

Men på längre sikt hoppas han få rätt i Cas.

– Det kan ju bli stämningsansökningar från alla idrottare i tio års tid som inte blivit uttagna. Alltså, det är ju miljonbelopp vi talar om.

Vad säger IOK om det här?

– De säger att de aldrig har fått den här frågan innan. Frågan är vad de gör nu? För ni har vi satt press på IOK. Inte bara vi, utan flera länder. Det som vi har upptäckt är en katastrof, säger Bengtson.

Sportbladet har sökt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo, som har sagt att han har tid för en intervju först i morgon (fredag).