Pogačar tar järngrepp över Tour de France

Pogačar tar järngrepp över Tour de France
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/a03a7b42-20aa-40b4-819b-23aac43f15ff?fit=crop&format=auto&h=557&q=50&w=1300&s=dd17871bab66b846c3e417dbaed692f1013607c3

Uppdaterad 17.39 | Publicerad 17.29

Tadej Pogačar mot Jonas Vingegaard är en duell av absoluta världsklass.

På den fjärde etappen av Tour de France kopplade slovenen ett järngrepp.

– En otroligt bedrift, säger UAE-bossen Mauro Gianetti.

Tour de France är tillbaka på fransk mark efter de tre inledande, dramatiska, etapperna på de italienska gatorna.

Fjärde etappen mellan Pinerolo och Valloir (139,6km), som gynnade de starka klättrarna, korsade man landsgränsen genom Alperna.

Med fem kilometer kvar av den avslutande långa klättringen var Jonas Vingegaard av med alla sina hjälpryttare i Visma-Lease a Bike, samtidigt som Pogačar hade tre kvar i sitt UAE Emirates-team.

Redan en bit tidigare hade gula ledartröjan med Richard Carapaz släppt tätkontakten, vilket innebar att segraren i mål med största sannolikhet skulle ta över totalledningen.

Pogačar bad stallkompisen Adam Yates höja farten – han lydde order i en kilometer innan han gav dragjobbet till João Almeida och även Juan Ayuso.

Tadej Pogačar.

Fick stor lucka efter jätteryck

Det var 800 meter kvar av stigningen när favoriten Pogačar satte in sitt ryck. Vingegaard svarade, men till slut fick Giro d’Italia-vinnare från tidigare i år några meter.

På toppen av klättringen, med 19 kilometer ner till målet i Valloir, hade slovenen åtta sekunder till dubbla regerande mästaren Vingegaard och 15 sekunder till belgaren Remco Evenepoel.

Det har funnits osäkerhet kring hur danske Vingegaard skulle hantera touren och de tuffa etapperna – efter att inte ha tävlat sedan han bröt nyckelben, revben och punkterade lungan i Baskien Runt i mars.

Delar av svaret kom i dag.

I mål var Pogačar 35 sekunder före Evenepoel som kom tvåa och Juan Ayuso som blev trea. Jonas Vingegaard åkte in i mål strax där bakom, med skakande huvud, på femte plats.

– Det var en fantastiskt insats från hela laget. Tadej slutförde det på bästa sätt, en otrolig bedrift, säger UAE:s chef Mauro Gianetti.

Pogačar leder nu den allmänna klassificeringen med 45 sekunder före Evenepoel och 50 sekunder före Vingegaard. Ett svårt avstånd att ta igen – inte minst mot Pogačar av alla cyklister. Men mycket kan hända.

– Vi tar det dag för dag. Tadej tog, inklusive bonussekunderna, 50 sekunder. Vi måste leva med det, och vi kan leva med det, säger Visma-ledaren Grischa Niermann.

– Han (Vingegaard) hade en väldigt allvarlig krasch för tre månader sedan i en en nedförskörning. Kanske är inte den sista biten självförtroende där än.

Jonas Vingegaard.

Norsk ledning

Tourens kanske främste förgrundsfigur under tre första etapperna har varit norske 28-åringen Johannes Abrahamsen. Uno-X-cyklisten har tagit hand om såväl bergatröjan och poängtröjan.

Trots att han släppte tidigt på tisdags-etappen han han plockat tillräckligt med sprintpoäng för att behålla både den rödprickiga- och gröna tröjan.

När han tog över de båda tröjorna efter andra etappen skrev han norsk historia, som förste cyklist från landet i väst att lyckas med bedriften.