Drama i Tour de France: Krossade tänder och spya • Han vann första etappen

Drama i Tour de France: Krossade tänder och spya • Han vann första etappen
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/64b6ad4c-d8fe-494d-a432-1b86185a4fc2?fit=crop&format=auto&h=461&q=50&tight=true&w=615&s=984d251c1e9b3050d0cf1e2251bb64d2cd78e40e

Publicerad 17.56

FLORENS/RIMINI. Tour de France är i gång med buller och bång.

En tjeck sänktes, en legendar kräktes och en nederländare åkte av vägen.

Hela första etappdramat vanns av fransmannen Romain Bardet.

Florens kokade, på riktigt, när världens hetaste cykeltävling drog i gång under lördagen.

Inför den entusiastiska publiken rullade storstjärnor som Primož Roglič, Remco Evenepoel och etapprekordjagaren Mark Cavendish fram och tillbaka och mottog applåder och jubel i den 35-gradiga värmen.

Det var till och med så varmt och trångt att minst en åskådare svimmade.

Störst uppståndelse blev det när storfavoriten, den nyblivne Giro-mästaren, Tadej Pogačar drog undan skynket och steg ner för lagbussens trappor.

”Pogačar, Pogačar, Pogačar”, skanderade fansen innan ”Pogi” klev fram och kastade ut kepsar.

Men i trängseln inför starten skadades också en cyklist.

Remco Evenepoels hjälpryttare Jan Hirt, tjecken i Soudal Quick-Step, knockades av en åskådares väska, hamnade på backen, spräckte läppen och krossade tre tänder.

Aj, aj, aj, Jan Hirt.

Det var också rejält smärtsamma scener när Cavendish, som är på jakt efter rekordet på 35 etappsegrar, tappade klungan, hamnade långt efter och tvingades kräkas en bit in i loppet.

Desto finare var det när han fick hjälp av sina stallkamrater som hällde vatten i nacken på publikfavoriten från Isle of Man.

Utbrytargruppen bestod länge av namn som Ryan Gibbons, Jonas Abrahamsen, Matej Mohoric, Sandy Dujardin, Valentin Madouas och Jon Izagirre.

Pogačars UAE Team Emirates, med Pavel Sivakov i spetsen, jobbade hårt och metodiskt i klungan under klättringen upp för Côte de Barbotto.

Där och då droppade Alpecin-Deceunincks Mathieu van Der Poel och Lidl-Treks Mads Pedersen av.

Den förstnämnde hade bara dagar innan konstaterat att etappen var för tuff för honom.

– Jag tycker att de två första etapperna är ganska svåra. Förra året var det ett frågetecken om det var möjligt. Det var för svårt. I år – det beror alltid på racingen – men det ser ut att bli lite för tufft igen, sa han på en pressträff.
Upp för Côte de Montemaggio var det i stället dags för Vingegaards Visma-Lease a bike att ta täten i klungan, men före det nederländska stallet drog Romain Bardet och Frank van den Broek från Dsm-firmenich PostNL ifrån.

Côte des Forche, Côte de Carnaio, Côte de Barbotto, Côte de San Leo, Côte de Montemaggio och Côte de San Marino, ja många ”cottar” skulle klättras över denna första etapp av Tour de France 2024.

Efter Côte de San Marino var det raka vägen ner mot Adriatiska havet.

Texten uppdateras.