Vidare till åttondelsfinal efter jätteknall mot Portugal

Skrällde mot Portugal i fotbolls-EM

Uppdaterad 22.57 | Publicerad 22.53

Georgien var piskat att vinna för att ta sig till åttondelsfinal.

Då stod den EM-debuterande nationen för en jätteskräll och besegrade Portugal med 2–0.

– Det är helt otroligt att följa deras resa, säger TV4:s expert Mikael Lustig i sändningen.

Följ ämnen

Det jublades vilt på planen i Gelsenkirschen när slutsignalen gick. I sitt första EM någonsin är Georgien vidare från gruppspelet trots ett tufft utgångsläge.

Efter endast en poäng på de två inledande matcherna hämtade man skrällartat hem tre poäng mot stornationen Portugal.

Stjärnan visade vägen

Georgiens stora stjärna Khvicha Kvaratskhelia visade vägen redan efter en och en halv minut. 23-åringen fick bollen perfekt i djupled och satte distinkt 1–0.

Portugal gick in till matchen som storfavorit, trots ett rejält roterande i startelvan, men Georgien fredade sitt eget straffområde bra.

Hos Cristiano Ronaldo och de andra portugisiska spelarna var det frustrerat och i stället för en portugisisk kvittering hittade Georgien rätt igen.

I skytteligaledning

Georges Mikautadze placerade in bollen från straffpunkten i den 57:e minuten. Därmed är 23-åringen i ensam skytteligaledning i EM med sina tre fullträffar.

Även Portugal är vidare. Redan inför matchen var förstaplatsen i gruppen säkrad och i åttondelsfinalen väntar Slovenien.

Georgien, som tog sig vidare som en av de fyra bästa treorna, ställs mot Spanien.

Georgien tog platsen på Ungerns bekostnad. Ungern blev trea i grupp A men är tillsammans med Kroatien de två sämsta treorna och mästerskapet är därmed över för deras del.