Dotterns ilska: Karriären dödade honom • Utredning släppt

Dotterns ilska: Karriären dödade honom • Utredning släppt
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/78102fda-f736-47aa-9379-b22121bd6737?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=4dc171b24cf1da1759414cd320e80156e5141758

Uppdaterad 17.21 | Publicerad 17.14

Förre Premier League-spelaren och tränaren Joe Kinnear dog i sviterna av sjukdom.

Nu vidtas rättsliga åtgärder mot det engelska fotbollsförbundet.

– Vi blir arga för att det känns som att karriären dödade honom‚ säger dottern Russ Doffman till BBC.

Följ ämnen

Joe Kinnear spelade nästan 200 matcher för Tottenham och gjorde ett tjugotal landskamper.

2014 lämnade den irländske fotbollsmannen sporten efter att ha varit både tränare och direktör i Newcastle. Året därpå diagnosticerades han med demens och i våras avled han till följd av sjukdomen.

Då valde familjen att donera Kinnears hjärna till forskning om kopplingen mellan demens och professionella fotbollsspelare.

– Vi ville hjälpa andra och bidra till medicinsk forskning. Mamma tvekade inte och jag tror att pappa hade velat det också, säger dottern Russ Doffman.

”Kom från nickar”

Fynden bekräftade familjens farhågor.

Joe Kinnear.

Obduktionsrapporten visade att Kinnear led av demenssjukdomen

kronisk traumatisk encefalopatiCTE-NC. – vars enda dokumenterade riskfaktor är upprepat våld mot huvudet – och forskarna drog slutsatsen att spelarkarriären låg bakom Kinnears insjuknande.

Enligt studien har försvarare med långa karriärer störst risk att drabbas, skriver BBC.

– Han var försvarare, så det kom från att han nickade bollen. Obduktionen ger dig avslut, men när jag tänker på det det blir vi arga igen för att det känns som att karriären dödade honom, säger Russ Doffman.

Rättsliga åtgärder mot förbunden

Nu vidtas rättsliga åtgärder mot flera av de centrala organen inom brittisk fotboll – där Joe Kinnears obduktionsrapport är en del av bevismaterialet.

Det handlar om sportens lagstiftare Ifab, det engelska och walesiska fotbollsförbunden samt de båda ländernas ligasystem.

Anklagelserna handlar om att organisationerna inte skyddar spelare tillräckligt från risken att drabbas av permanenta hjärnskador.

Joe Kinnear blev 77 år gammal.