Fansen vill att Kalmar, 38, ska åka till Kalmar: ”Bisarrt”

Fansen vill att Kalmar, 38, ska åka till Kalmar: ”Bisarrt”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/81141157-246e-40f3-806d-b939fc31bd64?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=ee385153d72aec485ebe4747471d106dfe22d472

Supportrar samlar in pengar

Publicerad 15.23

Rasmus Elm är hans store idol och Kalmar FF är hans lag.

Nu ska argentinaren Pablo Kalmar, 38, och hans flickvän komma till Sverige genom en insamling.

– Det är mittemellan overkligt, bisarrt och superkonstigt, säger KFF:s oväntade supporter.

Följ ämnen

”Jag är den här galne killens flickvän och jag tycker att jag förtjänar en utmärkelse för att jag står ut med honom varje helg när han gör allt för att titta på Kalmar. Alla vi som älskar Pablo älskar också Kalmar FF med anledning av hans passion. Vi ser verkligen fram emot att resa och lära känna Kalmar FF.”

Orden skrevs av Mica Pastela i sociala medier.

Hon är ihop med Pablo Kalmar, som intervjuades av Barometern i slutet av maj.

En intervju som satte bollen i rullning.

Kalmar FF:s supporterförening ”Supporterunion” driver just nu en insamling, vars mål är att få ihop så mycket pengar att Pablo Kalmar kan åka till just … Kalmar.

– Vår tanke är att vi ska flyga hit både Pablo och hans flickvän, säger Emma Sarhatlic från KFF Supporterunion till Barometern.

Vem är då denne Pablo Kalmar?

Började av en slump

När Sportbladet pratar med honom har han två fotbollsmatcher i gång.

Arbetsdagen i Buenos Aires är över och på en skärm pågår dramat mellan Italien och Kroatien, medan Spaniens reserver besegrar Albanien på den andra. Samtidigt berättar Pablo Kalmar om den där dagen som förändrade livet.

Han hade hört talas om att det fanns en stad med samma namn som hans eget efternamn i tonåren. Lite senare att ett hyfsat framgångsrikt fotbollslag delade stadens namn. Något som i kombination med det enorma fotbollsintresset gjorde att han började följa resultaten sporadiskt.

Sedan kom den där allsvenska matchen för drygt tio år sedan.

Kalmar noterade att Kalmar FF skulle spela, och tanken på att försöka se matchen slog honom. Till sin förvåning hittade han en länk på nätet som visade matchen.

– Jag minns många spelare från den tiden, men jag har inget minne av just den matchen. Ändå räckte den för att skapa ett band, säger Kalmar.

Trots att laget och spelarna höll till i en perifer liga i norra Europa växte känslorna för Kalmar FF. Kalmar, vars efternamn härstammar från Ungern och hans farfars far, fortsatte titta på matcherna.

– Föreställ dig reaktionen hos alla som jag pratar med om det här, alla stirrar på mig som om jag vore galen. ”Varför går du upp en lördag halv nio på morgonen för att titta på en match som spelas trettontusen kilometer bort?” Svaret är passion, som fotbollen ger. Det är den som får mig att ha på två matcher samtidigt nu, även om jag varken är italienare, kroat eller spanjor.

Pablo Kalmar har inga problem med att skicka bilder på sig själv som vi kan använda i artikeln. ”Det är alltid bättre att ha ett ansikte för att förstå vad vi pratar om, annars är jag en abstrakt figur som bara existerar i människors fantasi i Kalmar”, säger han.

Började på sociala medier

Hemma i Argentina hejar Kalmar på Boca Juniors. Där är han på plats på matcherna, på La Bombonera, och kan dela sina känslor med familj, vänner och andra supportrar.

Men trots att hans lillebror delar efternamn är Pablo ensam i familjen med det stora supporterskapet till Kalmar FF. Därför behövde han hitta ett sätt att få uttrycka känslorna efter ett sent avgörande, en tung förlust eller ett dåligt domslut.

Han kom på ett sätt att i alla fall få ”skrika ut” sina känslor i tomma intet.

– Twitter (numera X) är den sociala medieplattformen som finns till för den typen av absurd fanatism som inte har någon mening, säger Kalmar.

2020 startade han Twitter-kontot ”Kalmar FF Argentina” där han publicerar allt ifrån hyllningar till spelare, sågningar av spelare, tankar om spelsätt, till Boca Juniors-ramsor med Kalmar-anpassad text.

– Jag gör det för att ha kul medan jag njuter av fotbollen. Och ofta lider jag, särskilt i år.

Fem timmars tidsskillnad gör att Kalmar inte får någon lång sovmorgon när Kalmar FF spelar.

Elm målskytt mot Argentina

Kalmar startade inte kontot för att bli känd i Sverige, men det är där han har kommit i kontakt med andra supportrar i Sverige. Och till Barometern säger KFF-supportern Emma Sarhatlic att även supportrar till andra lag har bidragit till insamlingen för Pablo Kalmar.

Han själv har svårt att greppa vad det är som pågår.

– Det är mittemellan overkligt, bisarrt och superkonstigt. Svårt att förstå eller ta in. Att det finns människor som samlar in pengar för att min flickvän och jag ska kunna resa är superkonstigt, men det är väldigt uppskattat, säger Kalmar.

Vad tänkte du när du fick höra om supportrarnas insamling?

– Att de är helt galna. Men jag förstår dem, jag är precis likadan. Jag skulle själv hoppa på en sån grej, bli lika galen som de.

Kalmar hade inte börjat titta på matcherna när bröderna Elm ledde Kalmar FF till SM-guld 2008, men han har tittat tillbaka på matcher från den gyllene eran. Och så har han sett Rasmus Elm dominera på mittfältet i AZ Alkmaar och CSKA Moskva.

När Argentina mötte Sverige i en träningslandskamp på Friends arena 2013 gjorde Elm ett frisparksmål, och äntligen förstod familj och vänner i Argentina att den där mittfältseleganten från Broakulla som Kalmar hade snackat om inte bara var ett påhitt.

Att Elm sedan återvände till Kalmar FF 2015 kändes mäktigt för Kalmar. Och ännu mäktigare var det som skedde efter Kalmars första intervju med svensk media i maj i år. Kalmar FF skickade en signerad tröja och skor från självaste Rasmus Elm – eller ”Gud” som Kalmar säger.

– Jag blev helt överväldigad av det. Det är galet att folk samlar in pengar, men att personen som jag såg spela på tv, som fick mig att hamna i extas, tog sig tid att skriva mitt namn på en tröja och skor och ta en bild …

– Det enda som skulle kunna toppa det är om (Juan Román) Riquelme gjorde samma sak. Den störste Boca Juniors-spelaren.

Pablo Kalmar och flickvännen Mica Pastela planerar att åka till Sverige nästa år.

Åker med flickvännen

Och så var det den där resan till Sverige …

Den sker förhoppningsvis i maj nästa år, eftersom Kalmar nyligen har opererat ryggen.

Det var faktiskt flickvännen Mica Pastelas ord i sociala medier som fick KFF-supportrarna att börja samla in pengar. Men vad tycker hon egentligen om att åka och titta på ett lag som ligger näst sist i Europas 24:e bästa liga?

– Hon vill mest uppleva hela resan och se vad som händer när vi kommer till Sverige och Kalmar. Hon är inte lika intresserad av matchen i sig, men hon tycker det är en rolig anekdot som växer varje vecka. För henne var det först något löjligt att jag vaknar upp lördag eller söndag morgon för att se en svensk match, eller avboka planer för att Kalmar spelar vid lunchtid. Hon har stått ut med mycket, så hon förtjänar också att uppleva detta fullt ut, säger Kalmar.

Han fortsätter berätta om luncher som hastats igenom för att hinna se KFF-matcher, om besök på sevärdheter som förstörts av KFF-förluster …

– Hon har fått stå ut med allt det här, därför förtjänar hon också det som händer nu. Hon njuter av det och det är fascinerande för henne, precis som det är för hela min familj.

Pastela och Kalmar.