Bjurman: Ett sanslöst drama kommer förgylla natten

Bjurman: Ett sanslöst drama kommer förgylla natten
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/126903c6-6754-4530-a9e7-e6f7c495ea11?fit=crop&format=auto&h=607&q=50&w=1417&s=2258eac9d6889cbdfbf2e22b342e8389d2266166

Publicerad 14.31

FORT LAUDERDALE. Hela 2000-talets största hockeymatch avgörs i södra Florida i natt.

Historia kommer skrivas när 2024 års Stanley Cup-final till slut avgörs i ett infernaliskt Game 7-drama.

Ställ klockan och gå upp och titta.

Följ ämnen

Midsommarhelgen har just passerat och hockey är antagligen inte första prioritet på svenska verandor och badstränder.

Men den som bryr sig det minsta om denna sport bör ändå ta en paus från eventuella semestersysslor och offra en ljus natt på det som stundar på den här sidan Atlanten.

För den Game 7 som avgör den infernaliska Stanley Cup-finalen mellan Florida Panthers och Edmonton Oilers i Amerant Bank Arena utanför Fort Lauderdale kommer med all säkerhet bli den typ av klassiker hockeyvärlden talar om i decennier.

Det är inte bara det att hela säsongen kulminerar med en direkt avgörande final, vilket i sig är dramatiskt – och sällsynt – så det räcker.

39-årige veteranen Corey Perry spelar, unikt nog, sin femte final men har aldrig varit med om en ”do-or-die”-thriller som denna – och är uppspelt som en tv-pucksspoling när han talar med media efter säsongens sista träning med Oilers.

– När man spelar landhockey på bakgården som barn drömmer man om just det här, att bli hjälte i Game 7 i Stanley Cup-finalen. Nu får vi leva ut den drömmen och någon kommer gå till historien som just hjälte. Förhoppningsvis ingår den personen i vårt lag, myser han.

Corey Perry

Men nu råkar det också vara att så att Edmonton kommit tillbaka från 0-3-underläge i serien och lyckas de fullborda den otroliga vändningen gör de något som ingen annan klarat av på sedan 1942 – alltså för 82 år sedan.

Tillika ser de i så fall till att den heliga bucklan kommer ”hem” till Kanada efter drygt 30 år i amerikansk exil – och att samtidens stora fixstjärna Connor McDavid, som på vägen hit dominerat som ingen annan gjort sedan Wayne Gretzkys och Mario Lemieux mest odödliga slutspelsframträdanden, blir mästare för allra första gången.

Det alternativa scenariot är att katterna i sista stund stoppar den livshotande blödningen och trots allt får revansch för fjolårets finalförlust mot Vegas.

– Vi har fortfarande en otrolig chans att vinna Stanley Cup, klargör finländske superstjärnan Aleksander Barkov.

Ja, men de kan också få erfara gränslös förtvivlan, för inget annat väntar den som i praktiken haft bucklan i famnen och sedan förlorar i alla fall. 

På samma sätt kan det för Oilers visa sig att alla ohyggliga ansträngningar och uppoffringar för att komma upp ur avgrunden varit förgäves – och även det vore förstås förkrossande.

Det är helt enkelt ett sanslöst drama som kommer förgylla sommarnatten.

Ja, årtusendets hockeymatch.

Missa den inte.