Kimmich om nära vännens död: ”Rasade samman”

Kimmich om nära vännens död: ”Rasade samman”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/63968273-66e9-467e-b0dc-54f1706915c9?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=54d58c4580683f370f102956e380d67160f5c9b9

Öppnar upp om sista timmarna

Publicerad 10.08

Joshua Kimmich kan inte hålla tillbaka tårarna.

I en ny dokumentär öppnar han upp om de sista timmarna med nära vännen och tidigare stavhoppsstjärnan Tim Lobinger.

– Det var som att ens värld rasade samman, berättar Kimmich.

Följ ämnen

Bayern München-stjärnan minns det än i dag. Han beskriver det som en av de mest emotionella och svåra stunderna i livet.

Det är den 16 februari 2023 och inte långt kvar för vännen.

– Jag hade aldrig tänkt att cancern, som är farlig för alla, skulle vara farlig för Tim. Jag åkte till sjukhuset…

Kimmich blir känslosam.

– Ja, det var som att ens värld rasade samman. Vi stod vid sängen. Tim var inte längre kontaktbar. Vi pratade sedan med läkaren. Och läkaren sa till oss mycket tydligt att Tim inte skulle överleva. Och i princip rekommenderade oss att stänga av maskinerna, eftersom det inte fanns någon mening längre. Några timmar senare skulle de göra det, men då hade Tim i princip bestämt sig för att det var slut… ja, det är hårt, säger han tårögd i ZDF-dokumentären ”Joshua Kimmich – ledare och drivkraft”, enligt Bild.

Tim Lobinger och Joshua Kimmich träffades i Red Bull Leipzig.

Har följts åt

Tim Lobinger var stavhoppare i världseliten på slutet av 90- och stor del av 00-talet. Han tog flera mästerskapsmedaljer.

2017 diagnostiserades han med Leukemi.

Joshua Kimmich fick Lobinger som fystränare i RB Leipzig när fotbollsstjärnan kom upp till klubben 2013. Sedan spelaren flyttade till Bayern München var han även en personlig tränare till Kimmich.

De hade en mycket speciell vänskap.

– När jag träffade Tim vid 18 års ålder kunde jag inte föreställa mig att jag kunde vara vän med en man som var nästan lika gammal som min far.

”Ser ner på oss med ett leende”

– Som idrottare och människa var han en enorm förebild för mig. Speciellt på en dag som denna (Kimmich är på en friidrottstävling tillägnad Lobinger) inser man hur mycket man saknar honom. Man skulle gärna ha upplevt många fler sådana ögonblick med honom. Jag tror att han ser ner på oss med ett leende.

Lobinger avled i cancer den 16 februari 2023, 50 år gammal.

Kimmich är del av det tyska landslag som har inlett EM på hemmaplan med två övertygande segrar. 21.00 i kväll spelar ”Die Mannschaft” den avslutande gruppspelsmatchen mot Schweiz.