Spelarnas kokain avslöjades efter mord på trottoar: ”Vi knarkar”

Spelarnas kokain avslöjades efter mord på trottoar: ”Vi knarkar”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/18d50fff-95f5-47c0-a2dc-c98003838eb8?fit=crop&format=auto&h=461&q=50&tight=true&w=614&s=feb5c54d8f93abdffddbc33605777fa91d70ffcf

Var kungar – nu rasar allt för Linden Hockey

Publicerad 12.05

De var kämpar på isen och kungar på krogen.

Men nu har allt rasat för hockeylaget Linden från Eskilstuna.

När Sportbladet söker orsaker hittar vi spelare med drogproblem, hot från ett kriminellt gäng – och en skandal som blottlades när en 18-åring sköts med två skott i huvudet på en trottoar.

24 augusti 2023 skickar en hockeyspelare i Linden ett sms till sin langare.

”Tja bror, kommer kunna ses vid ishallen mellan 17.10 och 17.40”.

De dividerar om mötesplats och enas om ”stora kyrkan”, dit spelaren kan smita iväg under sitt gympass. Han är skuldsatt och ber snart om uppskov för att ha råd att laga bilen, ändå tycks han handla igen fem dagar senare. Den här gången önskar han leverans till en lagkamrat.

”Kan du lösa 2 till helgen? Och droppa det i [hans] brevlåda?”.

Den sensommaren ligger Eskilstunaklubben Linden i försäsong inför spel i Hockeyettan. De tränar måndag till fredag, bygger muskler och drillar taktik, löper och lyfter vikter. På kvällarna ses de hemma hos varandra. De lagar mat och dricker öl innan de går ut på krogen.

Uppmaningen: ”Göm er inte”

På en lagfest 2022 blev två spelare påkomna med kokain på en krogtoa. I den enes ficka låg en hoprullad 500-lapp med rester av vitt pulver och efter positivt urinprov bötfälldes han. Men inget kommunicerades utåt, så bland spelarna känner bara en tajt kärna till vad som hänt. Lika tyst är det om att ytterligare en spelare ertappades med kokain 2021.

Därför festas det sorglöst vidare i augusti 2023.

I Eskilstuna är det ont om idrottsmän, så Lindens killar har lätt att boka bord inne på krogarna. De kommer i klunga och har ett rykte om sig att vara törstiga och – trots att få är heltidsproffs – generösa med dricksen.

Narkotikabruket tycks spritt och normaliserat.

– Vi hade ett snack. Någon sa att om ni ska ta det så gå inte och göm er. Hyscha inte utan gör det bara. Då dök det upp fler som gjorde det, säger Noel, en spelare som egentligen heter något annat.

”Vi har drogproblem”

Säsongen 2023–24 börjar bedrövligt. Efter fem raka förluster meddelar klubben att en av profilerna omedelbart river kontraktet av personliga skäl. Ingen säger det, men alla anar att det beror på kokainet.

– Vi får ett hot mot oss i början av den här säsongen. Ett kriminellt gäng säger att de ska komma till ishallen när vi har match. De informerar oss om att spelare har skulder och att de varit inne i ens lägenhet. Då börjar det falla på plats: vi har drogproblem. Inte en spelare eller två, utan problemet finns i hela laget, säger en källa.

Hur pratar ni om det sinsemellan?

– Ingen vill prata. Vi spelar bara.

Hur ser ni på att en spelare lämnar klubben abrupt?

– Vi fattar varför. Men det känns som att han kastas under bussen. Han var inte den enda som var skyldig.

Drogtester – på hyllan

En viss sportslig uppryckning sker under hösten, men Linden hamnar under strecket och förpassas efter jul till uppsamlingsserien ”Hockeyettan södra vår”. Då kommer nästa smäll.

Ishallen i Eskilstuna, ofta kallad Sméhallen.

I mellandagarna skriver Eskilstuna-kuriren om de två första narkotikadomarna. Trots att händelserna är gamla påstår sig Lindens ordförande fram till nyligen ha varit ovetande om det som skett. På frågan om hans spelare utbildas i frågor gällande narkotika och alkohol svarar han ja.

– Vi kommer ha det ytterligare. Vi tittar på hur ska vi göra det ännu bättre och ännu tydligare.

Runt nyår faller sammanhållningen i bitar. Ilskan riktas uppåt. Spelartruppen saknar förtroende för sin sportsliga ledning, de klagar på de dubbla måttstockarna för killarna som ertappats, de kräver skarpa svar men får inga.

Med humöret kört i botten tappar spelarna också tilliten till varandra. Klungor bildas.

– Ledningen kom med drogtester en gång. Det stämmer. Men de hamnade på en hylla och användes aldrig. Ingen annan åtgärd gjordes. Det är ren lögn att ordföranden påstår det, säger en källa.

”Alla är förbannade”

I sin nya serie blir Linden jumbo. Negativt kval följer, där de förlorar mot Grästorps IK och Bäcken HC och brakar ur svensk hockeys tredjedivision, ner till de rena amatörligorna.

– De sportsliga resultaten har ingen koppling till kokainet. Det är två olika saker, säger spelaren Noel.

Hur välmående är Linden just nu?

– Inte alls välmående. Men det beror på att klubben har hanterat allt som hänt så dåligt. De har ljugit i lokaltidningen och varit allmänt dumma.

Har det påverkat spelarna?

– Ja, alla är förbannade.

På så vis hänger väl bruket av narkotika ihop med de sportsliga resultaten?

– Ja, den kopplingen finns. En starkt bidragande faktor till att det varit infekterat i spelargruppen är hur den sportsliga ledningen har hanterat allt som hänt.

”En jävla soppa allting”

I arbetet med det här reportaget har Sportbladet pratat med ledare och spelare i Linden. De tecknar en samstämmig bild, men vill inte medverka med namn. Två av dem säger sig känna till hotet som ska ha riktats mot arenan Sméhallen, men ingen polisanmälan ska ha upprättats.

Flera spelare tonar ner droganvändandet och menar att det tillhör normal festkultur i elitidrott, att rusiga krogbesök under spellediga perioder inte duger för att förklara förlusterna.

– Vi är hockeygrabbar. Vi knarkar. Ska du moralisera över det borde du först kolla hur det ser ut på din arbetsplats och på en vanlig nattklubb, säger en.

– Det är en jävla soppa allting. Jag tar aldrig kokain men vet att andra har gjort det. Men bara på somrarna och när vi har inte har match, säger en annan.

Noel är mer pratsam. Han vill inte gå in på sitt eget eventuella bruk, men tror inte att Lindens spelarfester är väsensskilda från andra klubbars.

– Det här finns i SHL också. Säkert också i fotbollsallsvenskan. Vi som spelar hockey känner ju andra som berättar samma sak. Det var en kille i SHL som fälldes, han var på förstasidan en dag, sedan var allt borta och han spelade vidare. Varför?

Ska ha varit felskjutning

Han låter frågan hänga i luften innan han själv svarar.

– För att kokain är vardagsmat.

Den som köper narkotika finansierar ofta organiserad brottslighet. Har ni resonerat om det?

– Självklart är det så, men just där och då är det ingen stor sak. Man tänker inte riktigt så.

Men slutligen blir kopplingen mellan grova brott och Lindens så kallade festknarkande uppenbar.

En sommarkväll 2023 blir en 18-årig kille skjuten i ryggen av en svartklädd angripare i ett villakvarter i Västerås. Vittnen ser skytten gå fram och avlossa åtminstone två skott i killens huvud.

Åklagaren finner inget begripligt motiv, offret tycks ha levt ett ordnat liv hemma hos föräldrarna, vilket leder till slutsatsen att det var en ”felskjutning”.

En 16-åring misstänks för mordet. Han har kopplingar till en knarklangare som gjort regelbundna affärer med hockeyspelare i Linden. Genom sms och swish-överföringar tydliggörs att han bland annat har kört bilen till ”stora kyrkan” intill ishallen i Eskilstuna och lämnat över kokain till en kille som smitit från gymmet.

En post sticker ut

Spelarna förhörs om mordet. Inget tyder på att de har något med dådet att göra, de misstänks inte för någon inblandning, men de förekommer i utredningen tills domarna faller.

I maj 2024 döms 16-åringen till fyra års fängelse för mord. Langaren kommer undan med hälften för bland annat skyddande av brottsling. Den ene spelaren får hundra timmars samhällstjänst för tre fall av narkotikabrott medan påföljden för lagkamraten blir sex månaders fängelse för arton fall av narkotikabrott.

I langarens mobil hittas vad som kan misstänkas vara en kundlista och som i så fall ger en fingervisning om de mest frekventa köparna. För det mesta rör det sig om mindre summor, men bland poster som ”Andrew 800” och ”Gustavo 1400” sticker en ut:

Hockey 206 000 kronor.