56 miljoner åsikter virvlar runt – Southgate hör ingenting

56 miljoner åsikter virvlar runt – Southgate hör ingenting
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/83fe9958-862a-40b2-8ab4-ef04a8711bc5?fit=crop&format=auto&h=611&q=50&tight=true&w=815&s=58cdd41da3a17cf9b7a8647e80797695403cbe77

FRANKFURT. 56 miljoner åsikter virvlar runt i etern.

Gareth Southgate? Han varken hör eller ser någonting.

Det är kanske bäst så.

Följ ämnen

Gary Neville anser att Trent Alexander-Arnold är en högerback, definitivt inte en mittfältare.

Micah Richards menar att det är bisarrt att spela Phil Foden ur position. Andy Walker drar till med ordet ”märkligt” för att beskriva faktumet att Kieran Trippier är placerad till vänster i försvarslinjen.

Detta är bara ett axplock av de många åsikter som har levererats efter Englands blygsamma seger mot Serbien, majoriteten med en ängslig och ofta frustrerad underton.

Att Jude Bellingham och gänget flög ur startblocken och vräkte in matchens enda mål under första halvleken är mindre intressant när resterande 45 minuter är en enda lång, outhärdlig transportsträcka mot slutsignalen.

Tyckarnas främsta dilemman kan kokas ned till ett enda ord: Balans.

Eller kanske snarare avsaknaden av balans.

Inte helt tryggt

Stämningen på AufSchalke Arena i Gelsenkirchen den gångna söndagen var elektrisk, trots regn och brist på starköl (något det blir ändring på i Frankfurt under torsdagskvällen – det återstår att se hur många engelska supportrar som lyckas stå rakt i 90 minuter).

Det är sant att Alexander-Arnold ibland tycktes titta sig omkring som för att lista ut hur han borde positionera sig, vilket inte känns helt tryggt i ett EM-slutspel.

Att spela med i stort sett tre tior – Bellingham, Foden och emellanåt Alexander-Arnold – kan dessutom lätt resultera i trängsel.

Nu kan vi inte veta exakt hur Gareth Southgates vision såg ut, men gissningsvis så här: Foden och Harry Kane skulle uppehålla Serbiens försvar, medan Bellingham och resten utövade sin magi på de fria ytorna.

Det förklarar varför Kane, som gärna sjunker djupare i planen, knappt rörde bollen under första halvleken.

När England sedan tappade initativet efter pausvilan kastade Southgate slutligen in Conor Gallagher. En (riktig) mittfältare som visserligen inte håller Trent-klass med bollen vid fötterna, men minsann kan vinna andrabollar utan problem.

Lär inte bli ändringar

Om det blir några ändringar i mötet med Danmark? Det förvånar mig om Southgate redan väljer att ge upp experimentet med Alexander-Arnold bredvid Declan Rice – det vore inte hans stil.

Tvärtom lär förbundskaptenen ha klamrat sig fast vid den där första halvtimmen, inklusive en rad fina aktioner från Liverpool-spelaren, som på något förunderligt vis verkar ha förträngts av många.

Det ska sägas att Alexander-Arnold inte hjälps av att högerfotade Kieran Trippier står för bredden på vänsterkanten, i och med Fodens tendens att flyta inåt i planen. En ren vänsterytter, likt Anthony Gordon, hade säkerligen uppskattat en crossboll eller två desto mer.

Fast det där är, som sagt, antagligen ingenting Southgate går runt och överväger för tillfället.

Visst, skadeförföljda Luke Shaw är förstavalet på vänsterbacken, men det enda som skulle få Trippier att förlora sin plats är om han inte bedöms vara i tillräckligt dugligt spelskick.

56 miljoner åsiktsmaskiner

I Frankfurts innerstad ligger otaliga bilförare på tutan, med tyska och albanska flaggor hängandes ut genom fönstren, virvlandes i vinden.

Vitklädda supportrar har börjat fylla upp uteserveringarna, blandat med en hord revanschlystna danskar. Här och var syns fortfarande en (uppenbarligen biljettlös) skotsk anhängare, som tvingas lyssna till Scotland get battered, everywhere they go.

Solen lyser varmt, en välkomnande kontrast till Gelsenkirchens oberäkneliga, grå väderlek.

Å andra sidan visar prognosen att ett rejält oväder ska dra in lagom till avspark mellan England och Danmark.

Gareth Southgate är däremot lugn som en filbunke, och räds varken stormar eller danska psykningar. Tidningarna läser han inte heller.

Danmark kan vinna EM, anser målvakten Kasper Schmeichel, men tycks inte övertygad om att drömmen blir verklighet. Särskilt inte efter 1–1 i öppningsmatchen mot Slovenien.

Inte långt härifrån ligger ett annat land, med drygt 56 miljoner åsiktsmaskiner. Om England förlorar lär de gå på högvarv resten av veckan. Om de vinner? Det gör sannolikt inte någon skillnad alls.