Johanna Frändén om Tysklands EM-start

Publicerad 20.40

STUTTGART. En uppsnackad ungersk upplaga är halvvägs ute ur EM trots en klart godkänd insats i Stuttgart.

Tyskland? De har sina rappare och joddlare.

Tillsammans har de betat av den svåra andra matchen. De har det här mästerskapet i sin ficka nu.

Följ ämnen

– Jag skulle inte sätta en peng på oss mot Tyskland. Det ser ut som en omöjlig uppgift, deppade förbundskapten Marco Rossi efter Ungerns förlust mot Schweiz i första gruppspelsrundan.

Vi borde prata mycket mer om psykologi inom fotbollen och inte minst vad italiensk vidskeplighet kan göra med ett tungt östeuropeiskt kynne. Men, en annan gång.

Idag ska vi prata om hur Ungern hade höjt sig mellan två- och trehundra procent när de tog sig an EM:s hemmalag i Stuttgart. Det var, förstås, Tyskland som höll mest i bollen och det var Tyskland som ställde in skyttet, när Kai Havertz testade ett par lösa skott i början av matchen. Jamal Musiala fortsatte sin EM-färd framåt, utan att blicka åt sidorna, och Toni Kroos slog bollar till höger, vänster och framåt, utan att en enda gång missa sin adressat.

Jamal Musiala

Det var vintage-Neuer

Men ganska snabbt stod det klart att det inte skulle bli någon utklassning à la Skottland, eftersom Ungern inte tänkte lämna walk over en gång till.
På arenan sjöng en imponerande skara ungrare ”ria ria – Hunga-ria!” för fulla halsar och de blev inte lugnare när första målet kom. De blev furiösa, för målet gjordes av Jamal Musiala, som därmed blev först med att göra två mål i detta EM-slutspel. Men det var ju inte det ungrarna protesterade mot. De hade, helt riktigt, uppfattat hur Ilkay Gündogan tryckte till mittbacken Willi Orbán i ryggen i momentet tidigare, och Orbán föll och kunde därmed inte rensa bort bollen som Musiala, född just i Stuttgart, lirkade in i mål. Domaren Danny Makkelie från Holland, som annars dras med ett rykte att vara ogin mot tyska lag, valde att fria. Det var lätt att förstå den ungerska frustrationen, målet borde inte ha godkänts.

Det betydde inte att att Ungern gick att räkna ut. Liverpool-mittfältaren Dominik Szoboszlai fick en rad lägen i första halvlek och det blev farligt varje gång.

Manuel Neuer fick sträcka ut alla sina 193 centimeter på en Szoboszlai-frispark några minuter efter målet. Kort efteråt mötte den tyske målvakten upp en hemspelning från Antonio Rüdiger högt upp i banan, satte den på Maximilan Mittelstädt och anfallet var igång. Det var vintage Neuer, en match där han spelade ut hela sitt register, utan att egentligen behöva ta ut sig.

För Ungern kom inte längre, trots att den tyska anfallsglädjen avtog i början av andra halvlek.

Skulle inte betta mot Tyskland

Jamal Musiala fortsatte för all del att leka och på sin högerkant, Toni Kroos skötte urverket och Ilkay Gündogan skapade oreda när han fick chansen. Men det tog en bit över tjugo minuter innan det riktiga läget kom. Och det var ett anfall som startade med Kroos, 34, till Musiala, 21, till Mittelstädt, 27 och landade hos Ilkay Gündogan, 33, som klippte till.

Ishockey, praktiskt taget. Så som den sett ut om Tyskland var ett storlag, (och om min magkänsla säger rätt håller de på att bli det också). Det var ett anfall som inkapslade detta Tysklands ande ganska väl.

Die Mannschaft såg ju alldeles blixtrande ungdomligt ut i förstamatchen mot Skottland, då Musiala och Florian Wirtz stod för anfallskonsterna, men det är en synvilla. Det här är EM:s äldsta trupp och det är inte bara Manuel Neuer, 38, som drar upp snittet.

Förbundskapten Julian Nagelsmann framhåller själv blandningen av ungt och gammalt, han har kallat sitt lag för ”rappare och joddlare”.

Nagelsmann är själv yngre än Manuel Neuer, han är överlägset yngst på posten i EM och har gjort sig berömd för att åka någon form av skateboard till träningarna (det är väl i och för sig vad ungdomarna skulle kalla cringe, men han rappar i alla fall inte mig veterligen).

Inte ens Tyskland kan förstås gå en hel match utan att släppa en enda chans åt motståndet i EM, men sett till 90 minuter hade de koll på den här tillställningen från start i mål.

Den svåra andra matchen är avklarad för hemmanationen.

Åttondelsfinalen är klar, framtiden ligger i deras ficka. Om det är Tysklands EM? Jag skulle inte betta emot det, nej.