Verthongens VAR-ilska: ”Det dumma med fotbollen”

Verthongens VAR-ilska: ”Det dumma med fotbollen”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/00969bfe-7a27-495f-9957-da076f10a982?fit=crop&format=auto&h=461&q=50&tight=true&w=615&s=813033f5917bdaac560d0303782af650e206a735

Publicerad 10.25

Jan Verthongen är trött på VAR.

Rent av uppgiven.

– Det är det dumma med fotbollen nu, säger Verthongen.

Följ ämnen

Den 37-årige veteranmittbacken Jan Verthongen har haft skadeproblem och tillbringade Belgiens EM-premiär på bänken under måndagen.

Därifrån fick han se EM:s största skräll när Slovakien vann med 1–0.

– Det var ett hårt slag för oss. Vi förväntade oss inte det här, vi förtjänade att vinna, säger Verthongen på en presskonferens enligt Het Laatste Nieuws.

– Vi hade chanser och det var extra smärtsamt att två mål blev bortdömda.

Verthongen är arg på VAR.

VAR-ilska

Den stora snackisen efter Belgiens premiärförlust har blivit lagets två VAR-bortdömda mål som anfallsstjärnan Romelu Lukaku gjorde.

Det första dömdes bort för en knapp offside.

Det andra dömdes bort för en minimal hands på framspelaren Loïs Openda en bra stund innan bollen sattes i nät. Något som gjorde Sportbladets krönikör Simon Bank bedrövad i vår dagliga EM-chatt.

– För mig handlar inte problemet med VAR om rätt och fel. Hela systemet går på tvären mot vad fotboll är tänkt att vara, säger Bank.

”80 procent av målen”

Jan Verthongen är lika uppgiven.

– Jag jublar aldrig över mål längre, förutom om vi skjuter från mittlinjen. Det är det dumma med fotbollen nu. 80 procent av målen blir, bildligt talat, underkända, säger Verthongen.

Trots att han ”aldrig” firar mål längre lät han sig luras när han inte kunde tänka sig att det låg några regelbrott bakom Belgiens andra mål. Men Verthongen fick äta upp sitt firande.

– Det tar bort en del av känslan, säger han.