Hovrar utanför hotellet – vill få en skymt av Ronaldo

Hovrar utanför hotellet – vill få en skymt av Ronaldo
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/91c96af6-fe49-481d-a14b-35dd7c055435?fit=crop&format=auto&h=890&q=50&tight=true&w=1187&s=114b3485c9697292e085a6a30806bdcba329f36a

Publicerad 14.35

LEIPZIG. För 20 år sedan gjorde han sitt första EM.

Som 39-åring är nu Cristiano Ronaldo på plats i Tyskland för att spela ännu ett.

Och det märks att hans stjärnstatus fortfarande är större än någon annans.

Följ ämnen

– Entschuldigung, weißt du wo Ronaldo ist?

Ett flertal grupper av yngre fans stoppar Sportbladets utsände (sannolikt baserat på ackrediteringsbrickan) på vägen till arenan i Leipzig. Alla har samma fråga.

– Ursäkta, vet du var Ronaldo är?

Det märktes onekligen under måndagen i Leipzig att det fanns en specifik spelare som majoriteten av både inhemska och inresta supportrar ville få ett öga på inför Portugals EM-premiär mot Tjeckien.

Och då spelar Cristiano Ronaldo, 39, ändå i ett av hela mästerskapets allra mest stjärnfyllda manskap – samtidigt som han själv på ett vis redan lämnat det europeiska rampljuset för att spela sin klubbfotboll i Saudiarabien.

Alla ville få en skymt av Ronaldo

Vid den portugisiska truppens ankomst till spelarhotellet tidigare under måndagen var folkmassorna stora och ramsor sjöngs. Inte för Portugal som lag, utan för 39-årige Cristiano Ronaldo specifikt.

Och visst fick fansen vid hotellet (enligt Sport BILD cirka 300 till antalet) också en skymt av stjärnan. Må så vara att det var på distans bakom rejäla kravallstängsel.

Folk samlas vid Portugals spelarhotell för att få en skymt av Cristiano Ronaldo.

Även utanför matcharenan vid samband med måndagskvällens träning är det en hel del supportrar utanför. Ytterst få av tröjorna på de häckande supportrarna utanför matcharenan har något annat än Ronaldo på ryggen.

En tjeckisk supporter med en lika tjeckisk tröja sticker ut i mängden. Hans lille son, Tibor, har dock en gul Al Nassr-tröja på sig.

Tibor håller likt sin far på Tjeckien i morgondagens match (åtminstone enligt pappas utsago). Men han hoppas också Ronaldo gör mål.

– Jag kom hit i dag för att se Tjeckien. Men också för att jag gillar Ronaldo, säger Tibor.

Leipzigbon David, 10, håller på Portugal före hemlandet Tyskland i mästerskapet.

På grund av Ronaldo?

– Yes.

Varför tycker du om Ronaldo så mycket?

– Han är en bra spelare, gör många bra mål.

Hur bra han är numer är dock något som debatterats inför mästerskapet.

Petades i VM 2022

Ronaldos medverkan i Portugal beskrevs redan i Qatar 2022 som något av ett bekymmer. Ronaldo ansågs av många vara en stjärna som inte längre riktigt hade kvaliteten nog att vara ledsagaren för detta kvalitetsfyllda landslag. Argument som fick vatten på kvarnen när den förre förbundskaptenen Fernando Santos sensationellt valde att peta sin megastjärna inför åttondelsfinalen mot Schweiz, där Ronaldos ersättare (Goncalo Ramos) gjorde hattrick.

Tårarna i samband med kvartsfinalssortin beskrevs där och då som slutgiltiga för Ronaldos landslagskarriär.

1,5 år senare kan vi slå fast att det inte var något slutkapitel

För Ronaldo fortsatte och levererade i kvalet under nye förbundskaptenen Roberto Martinez.

Och här är vi nu – i ett Leipzig drabbat av Ronaldo-hysteri.

Men frågorna kvarstår ändå.

Martinez: ”Han är med på merit”

När Roberto Martinez, på presskonferensen inför tisdagens match, fick en fråga varför saudiproffset Ronaldo fortfarande hade en nyckelroll i hans lag – så ryter han ifrån.

– Cristiano är i laget på merit, ingen tas ut på sitt namn. Han har gjort 51 mål på 50 matcher och gjorde tio i kvalet, säger förbundskaptenen

– För oss är han en målgörare. Någon som kan göra det sista lilla, splittra försvar, öppna ytor. Han har ändrat sin spelstil något, men han är här på merit och han har siffrorna som backar upp det.