Häng med in på Fan Zone i München

Häng med in på Fan Zone i München
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/b1d90147-1b74-4a43-b4d4-f9dd89d65b0d?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=effdb49cdc0d98cc0efc4f9f36339d04376b5a2e

Uppdaterad 08.27 | Publicerad 08.23

MÜNCHEN. I München finns EM:s största Fan Zone.

Ändå tvingades den stängas under premiärhelgen.

– Det var kaosartat, säger Claire från Skottland.

Följ ämnen

Under sommarens EM förväntas 12 miljoner fans besöka Tyskland. Bara ett fåtal av alla har fått tag på biljetter till matcherna resten förväntas samlas i värdstädernas Fan Zone.

Men det är inte helt lätthanterligt när tusentals fans vill se sina nationer spela även om Tyskland har tagit höjd för trycket.

Under premiärhelgen tvingades delar av Fan Zone i Berlin utrymmas när ett misstänkt föremål hittades. I München fick insläppet stängas stundtals när 200 000 skottar inte bara tog över hela centrala München utan även Fan Zone som har en maxkapacitet på 25 000.

– Det var ganska lugnt i början av kvällen men precis innan matchen skulle börja var det kaosartat, säger den skotska supportern Claire som är på plats med sin son.

”Det blev för trångt”

De skotska fansen samlades på Marienplatz men när torget blev överfyllt och stängdes försökte supportrarna ta sig in på Fan Zone.

– Vi hade bra platser i gräset framför skärmen men precis innan matchstart kom massor med tyskar också och ställde sig framför. Vi såg ingenting och det blev för trångt för min son så vi fick gå längst bak istället, säger Claire.

The Flying Fox

När Sportbladet besöker klassiska Olympiaparken i München där UEFA byggt upp stadens Fan Zone är den välfylld trots att värdnationen inte spelar. I parken finns allt en supporter kan önska sig. Bratwurst, dryck, underhållning och flera stora skärmar för att kunna se alla matcher. Den största skärmen är byggd i Olympiasjön för att ge mer plats åt supportrarna.

Men den stora snackisen finns inte inne på området utan uppe på Olympiaberget.

För fans som inte är nöjer sig med adrenalinet från matcherna finns det en 400 meter lång Zipline ”The Flying Fox” som går från Olympiabergets topp, över sjön och ner i Fan zon. Maxhastigheten är 50 kilometer i timmer och instruktören intygar att fästet skulle hålla för tre bilar.

– Min son är höjdrädd men modig nog att testa. Vi såg den igår men då var det fullbokat. Han ville verkligen komma tillbaka och testa den, säger Clair precis innan det är hennes tur att hoppa och njuta av utsikten över München under färden.

Sportbladets testade självklart The Flying Fox, se det i spelaren överst i artikeln.