Frändén: En cirkel slöts på vackrast möjliga vis

Frändén: En cirkel slöts på vackrast möjliga vis
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/c8ef9ce8-d218-4e02-9d47-26d503af8118?fit=crop&format=auto&h=1063&q=50&tight=true&w=1417&s=1bbf962bd3e82b6a76d5e3d14d1e2664e77b316d

STUTTGART. För tre år sedan stannade hans hjärta i Köpenhamn. Ikväll fick Christian Eriksen tiotusentals danska att bulta och sjunga i Stuttgart.

Men kanske vilade Danmark lite väl bekvämt i sagan som såg ut att bli. Sloveniens kvittering var både logisk och välförtjänt.

Nu är den danska uppförsbacken i grupp C plötsligt onödigt brant.

Det saknades inte dansk entusiasm på väg ut mot arenan. Stuttgart badade i rött och vitt den här eftermiddagen och det var roliganerna som satte tonen i alkoholdimmorna.

En dansk på väg in på Stuttgart Arena hade fäst ett A4-papper på ryggen där det stod ”Sverige är också med i EM – Simon Kjaers fru är svenska”. Simon Kjaer är ju en del av den danska ryggraden, men han väntas inte tillbaka från skada förrän tidigast i tredje gruppspelsmatchen.

Men danskarna var påkopplade från start mot Slovenien. Kristiansen, Hjulmand, Højbjerg och Wind bytte boll och position med varandra. Det var inte briljant, men Danmark såg ut att ha roligt när de spelade fotboll.

Slovenien, vars supportrar placerats bakom det danska målet, kontrade när de fick chansen. Efter kvarten fick underbarnet Benjamin Šeško, 21, skottläge och drog på så det susade på arenan, från publiken och möjligen också från bollen som visslade förbi Kasper Schmeichels högra stolpe.

Šeško började fotbollsbanan som målvakt, mest för att han hans pappa Ales själv stod mellan stolparna, men en dag fick unge Šeško nog och sa att det faktiskt inte var roligt. Han växlade till backlinjen men jobbade sig snabbt upp till anfallet.

– Jag tänkte bara på mål, mål och mål, har han sagt.

Förebilden? En svensk anfallare med balkanbakgrund. Benjamin Šeško har detaljstuderat Zlatan Ibrahimovic och det är möjligen en slump att de båda har en liknande fysik, men att Zlatan går igen i den 21-årige slovenens rörelsemönster är tydligt på fler än ett sätt.

Flera Premier League-klubbar drar i Leipzig-anfallaren, som redan slagit rekord som den dyraste slovenske transferaffären någonsin, när han lämnade kusinklubben Red Bull Salzburg förra sommaren.

Christian Eriksen.

En cirkel slöts

I momentet efter Šeškos försök fick Danmark inkast. Alexander Bah uppfattade Jonas Wind i en gynnsam position, Wind klackade vidare till Christian Eriksen och eftersom fotbollen fortfarande vet hur man bygger sagor bröstade Eriksen ner bollen och tåade den i mål bakom Jan Oblak.

Det var tre år sedan, i Danmarks öppningsmatch i EM 2021 på Parken, som hans hjärta stannade i några av den europeiska fotbollens obehagligaste minuter någonsin.

– Det har hänt mycket sen dess. Det är inte något jag tänker på varje dag, jag tänker bara på det positiva med att spela fotboll, sa Eriksen själv på presskonferensen före match.

Han hade förstås något motvilligt blivit huvudfigur inför Danmarks EM-premiär den här gången också. Eriksen har gått vidare, kanske har Danmark det också, men i EM-historien slöts en cirkel på vackrast möjliga sätt i Stuttgart.

Det var svårt att inte röras. Det var omöjligt att inte tänka horribla ”tänk om”-tankar. Det var ett moraliskt riktigt mål, på grund av Danmarks spelövertag, men mest på grund av Eriksen.

Spelade ett högt spel

Men det fanns sprickor att ana i den danska fasaden. Sloveniens fotboll bjöd inte på särskilt många överraskningsmoment. Den byggde i stora drag på att sätta bollar i djupled på anfallsduon Šeško/Šporar, men danskarna hade vissa problem med att hålla fortet när det hände.

Nu hände det inte särskilt ofta i första halvlek. I början av andra hände det inte alls. Danmark och Slovenien gick ner i eftermiddagstempo. Danskarna höll fortsatt i bollen och letade efter öppningar längs marken. Man rullade runt halvvägs in på offensiv planhalva, gjorde några skapliga försök som Sloveniens backlinje stötte bort utan större panik. När Victor Kristiansen till slut fick bollen frispringande i vänster korridor och slog inlägget till Rasmus Højlund, Danmarks effektivaste målskytt i kvalet, stod Jan Oblak i vägen.

Det kom vissa signaler om att Danmark spelade ett ganska högt spel genom att spela ganska lågt, eller i alla fall inte på allvar gå för att döda matchen.

Saknar en kreativ joker

För Slovenien hade visst en växel till. De skrämde först halvt livet av danskarna med en boll som Andraž Šporar fick foten på, men som smet utanför Kasper Schmeichels bur. Danmark var varnade, de såg vad som hände, men de hade inte kraft att stå emot. Bara minuten senare fick en blixtrande Benjamin Šeško på en dunderträff i stolpen. På hörnan som följde fick vänsterbacken Erik Janža på en rekyl som Morten Hjulmand styrde otagbart in i eget mål med tolv minuter kvar av ordinarie tid. Den vitklädda delen av arenan jublade och larmade, de slovenska journalisterna på pressläktaren hoppade och skrek.

Danskarna hade haft flera minuter på sig att positionera sig och inta betäckning för den slovenska forceringen, för den var här nu och den fortsatte. Och i den ljumma sydtyska kvällen steg plötsligt temperaturen ordentligt. Nu var det Danmark som var tvungna att ställa om mentalt och det snabbt. Efter att ha puttrat fram i goda halvtimmen av andra halvlek, med skaplig kontroll på läget men utan att ta ut sig, var tiden plötsligt knapp för tre poäng.
Kasper Hjulmand gjorde fyra byten på fem minuter och fick ny energi med Yussuf Poulsen.

Men det var inte nog och det var en bra bild av detta Danmark som saknar ett överraskningsmoment, en kreativ joker av något slag, eller i alla fall en spelare som kan göra det oväntade.

De har sig själva att skylla. Det regnar inte ”enkla” matcher i ett EM-slutspel, man måste förvalta dem bättre än så här. Nu väntar engelsmännen om fyra dagar och det blir ingen rolig dansk kväll framför tv:n där grupp C rullar vidare med Serbien – England.