Största tonårstalangerna i EM

Största tonårstalangerna i EM
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/8eb6cdec-b53f-4e15-8d9e-a91e40c86713?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=ec0d8b384ab7fce6a04a7fe062b7004243c85423

Publicerad 09.19

En hel del tonåriga stjärnskott har fått biljetter till sommarens fotbollsfest i Tyskland.

Vissa mer lovande än andra.

Här är de tio största tonårstalangerna i EM.

Leo Sauer.

10. Leo Sauer

Land: Slovakien

Född: 16 december 2005 (18 år)

Position: Mittfältare/anfallare

Klubb: Feyenoord, Nederländerna

Värde (transfermarkt): 5 miljoner euro

Kommentar: Redan som 16-åring lämnade Leo Sauer hemlandet för spel i Feyenoord. Och det tog inte lång tid innan han också slog sig in i A-laget. Den gångna säsongen blev det 13 framträdanden i ligan och två mål. Slog ikonen Marek Hamsiks rekord när han som 17-åring byttes in i en landskamp mot Norge och därmed blev landets yngste landslagsspelare genom tiderna. Sticker ut med sin skicklighet en-mot-en och fina avslutsfot.

Kacper Urbanski.

9. Kacper Urbanski

Land: Polen

Född: 7 september 2004 (19 år)

Position: Mittfältare

Klubb: Bologna, Italien

Värde (transfermarkt): 7 miljoner euro

Kommentar: I en ganska ålderstigen polsk trupp så ställs mycket hopp till den offensive Bolognamittfältaren att stå för något nytt. Presenterade sig på bästa vis för den polska landslagspubliken när han gjorde en assist i A-landslagsdebuten tidigare denna månad (3–1 mot Ukraina 7 juni). Redan etablerat sig i succélaget Bologna, där det blev totalt 22 framträdanden i Serie A under säsongen 2023/2024. Dubbas till att vara Piotr Zielinskis långsiktiga arvtagare i Polen.

Semih Kilicsoy.

8. Semih Kilicsoy

Land: Turkiet

Född: 15 augusti 2005 (18 år)

Position: Anfallare

Klubb: Besiktas, Turkiet

Värde (transfermarkt): 12 miljoner euro

Kommentar: Efter att ha gjort A-landslagsdebut i genrepet mot Italien så blev Besiktastalangen också uttagen i den slutliga, turkiska EM-truppen. En rivig, tvåfotad, offensiv spelare som kan användas överallt i anfallsled. Bra poängfot som stänkte dit elva mål på 23 matcher i ligan den gångna säsongen. Har Sergio ”Kun” Agüero som idol.

Arthur Vermeeren.

7. Arthur Vermeeren

Land: Belgien

Född: 5 februari 2005 (19 år)

Position: Mittfältare

Klubb: Atlético Madrid, Spanien

Värde (transfermarkt): 25 miljoner euro

Kommentar: Belgiens stora, nya mittfältsstjärnskott har haft en ganska tuff start speltidsmässigt i Atlético Madrid, dit han flyttade så sent som i vintras. Även om den acklimatiseringen gått trögt så råder det ingen tvekan om att det är en speciell mittfältsjuvel som ”Los Rojiblancos” lagt beslag på. En kreativ och passningsskicklig mittfältare som lär konkurrera om speltid för Belgien i sommarens mästerskap.

Kenan Yildiz.

6. Kenan Yildiz

Land: Turkiet

Född: 4 maj 2005 (19 år)

Position: Anfallare

Klubb: Juventus, Italien

Värde (transfermarkt): 30 miljoner euro

Kommentar: Tysklandsfödde Kenan Yildiz valde i ung ålder att flytta till Juventus akademi. Och väl där har han, via klubbens ungdomslag, klättrat hela vägen upp i A-laget. Från att ha Serie A-debuterat i augusti blev det till slut 27 matcher och två mål i ligan denna säsong. En offensiv spelare som kan spela så väl i en playmakerroll som på en kant. Sticker ut med sitt spelsinne, passningsfot och fina teknik.

Joao Neves.

5. Joao Neves

Land: Portugal

Född: 27 september 2004 (19 år)

Position: Mittfältare

Klubb: Benfica, Portugal

Värde (transfermarkt): 55 miljoner euro

Kommentar: Att kopplas samman med miljardflyttar till Premier League-storklubbar har mer eller mindre blivit vardagsmat för Benficas mittfältsjuvel. Frågan är när snarare än om en klubb också pungar ut ett miljardbelopp för att värva den mångsidige innermittfältaren. En elegant bollvinnare och spelfördelare i ett, som är med och konkurrerar om EM-speltid i Portugal redan i sommar.

Arda Güler.

4. Arda Güler

Land: Turkiet

Född: 25 februari 2005 (19 år)

Position: Mittfältare

Klubb: Real Madrid, Spanien

Värde (transfermarkt): 30 miljoner euro

Kommentar: Det var många som höjde på ögonbrynen när Real Madrid vann dragkampen om den turkiske supertalangen förra sommaren. Det var många som kände att steget nog var lite för stort och hastigt när Güler inledningsvis inte verkade ingå i tränare Ancelottis planer. Både på grund av skador och konkurrens. Men när han väl fick chansen under slutspurten av säsongen så tog han den. Den kreative mittfältaren konkurrerar i allra högsta grad om att starta för sitt Turkiet i sommarens mästerskap.

Kobbie Mainoo.

3. Kobbie Mainoo

Land: England

Född: 19 april 2005 (19 år)

Position: Mittfältare

Klubb: Manchester United, England

Värde (transfermarkt): 50 miljoner euro

Kommentar: Manchester Uniteds säsong 2023/2024 var verkligen inget att skriva hem om. Men det fanns vissa ljusglimtar. Den allra största av dessa – mittfältaren Kobbie Mainoos stora genombrott. Trots att han bara är 19 år gammal så har han varit den enda konstanten och tryggheten på Uniteds innermittfält. Bollsäker, presstålig och otroligt mogen i spelet för sin ålder. EM-biljetten var minst sagt välförtjänt.

Warren Zaire-Emery.

2. Warren Zaire-Emery

Land: Frankrike

Född: 8 mars 2006 (18 år)

Position: Mittfältare

Klubb: Paris Saint-Germain, Frankrike

Värde (transfermarkt): 60 miljoner euro

Kommentar: När Kylian Mbappé lämnat för Real Madrid så går det absolut att argumentera för att Warren Zaire-Emery numer är den centrala figuren för PSG:s framtid, och till viss del även nutid. Det säger en hel del om hur oerhört talangfull denna mittfältare faktiskt är. Huruvida han slår sig in i Didier Deschamps franska EM-elva ska låtas vara osagt än så länge. Men han lär inte göra bort sig om han får chansen. Trots allt har han redan hunnit samla på

Lamine Yamal.

1. Lamine Yamal

Land: Spanien

Född: 13 juli 2007 (16 år)

Position: Anfallare

Klubb: FC Barcelona, Spanien

Värde (transfermarkt): 90 miljoner euro

Kommentar: Det var inte svårt att ta ut ettan här. Turneringens yngsta spelare är trots sin ringa ålder redan en offensiv nyckelspelare i en av världens bästa klubbar och i ett av världens bästa landslag. Så väl Barcelona som Spanien behöver 16-årige Lamine Yamal. Så pass bra är han redan här och nu. Om han fortsätter utvecklas på samma vis så finns det inget som kan stoppa honom från att bli världens bästa fotbollsspelare.