Bjurman: Måste slår nästan alltid vill

Bjurman: Måste slår nästan alltid vill
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/3c16d5e7-af4d-45ea-87d7-06e5dfbd15e3?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=ce706b3f6cef12955869664e6a0dfdae961d1540

Publicerad 07.36

LAKEWOOD RANCH. De trodde kanske inte att det var klart.

Men ett litet mått av trygghet slog rot i bakhuvudet på Florida-katterna i natt.

Därför blev de krossade av Edmonton i fjärde finalen och får vänta ytterligare några dagar på att lyfta bucklan.

Om det som nu blivit ett litet drama alls slutar så…

MÅSTE trumfar nästan alltid VILL, brukar jag tjata om i NHL-bloggen och menar med det att de som är absolut piskade att vinna slutspelsmatcher oftast också gör det mot de som bara önskar att få avsluta en serie fast de har ytterligare ett antal matchbollar att gotta sig åt.

Vi fick ett praktexempel på hur just de faktorerna kan sätta sin prägel på do-or-die-draman i Rogers Place i Edmonton i natt.

Hotade av en förödmjukande ”sweep” samlade sig Oilers inför sina tygellösa fans till finalseriens hittills klart styvaste insats – medan Panthers från Florida svarade för sin klart sämsta och plötsligt begick misstag de aldrig gör sig skyldiga till i vanliga fall.

Konsekvensen:

En förkrossande 8–1-seger för Alberta-stjärnorna.

Fortfarande en ypperlig chans

Det handlade alltså inte om att katterna fick Cup-frossa och blev spaka i det enorma ögonblicket, det har de för mycket rutin och kyla för. De lyckades bara inte mobilisera samma besinningslösa offervilja som motståndarna. De var aningen oskärpta och ofokuserade. För att de hade råd att förlora och…well, MÅSTE slår VILL.

Nu får de istället chansen att bli mästare på hemmaplan natten till onsdag och jag tror ju fortfarande att de har en ypperlig chans att bärga titeln tämligen snabbt.

Det är ett sanslöst målmedvetet och mentalt starkt lag Paul Maurice basar över och risken att en medioker prestation följs av en likadan till måste ses som mycket liten.

Ingen evig trygghet

Å andra sidan:

Gustav Forsling & co gör verkligen bäst i att avsluta hela dramat natten till onsdag. Annars får Oilers, som skulle älska att tvinga ut dem på ännu en evighetsflygning över kontinenten, verklig blodvittring och då kan förutsättningarna plötsligt ändras radikalt.

Särskilt som den formidable Connor McDavid nu faktiskt vet hur det känns att göra mål i en Stanley Cup-final – och Stuart Skinner börjat stoppa fler puckar än de han SKA stoppa.

Tryggheten flera matchbollar genererar är inte evig…