Förklarar virala bilderna på EM: ”Vi hade ingenting”

Förklarar virala bilderna på EM: ”Vi hade ingenting”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/9790ac64-a0d2-431d-8daf-0eab8650ba44?fit=crop&format=auto&h=1063&q=50&tight=true&w=1417&s=e848fe10a1fe7777959840fec71a2e1dce81abb3

Publicerad 16.42

ROM. Darko Pesic, 31, chockade alla när han klev in i diskusringen barfota.

Nu berättar han varför – och mer därtill.

– Vi hade ingenting när jag växte upp, då fick man lov att improvisera, säger han till AS.

Följ ämnen

Det var under tisdagens förmiddagspass som den montenegrinske tiokamparen Darko Pesic skapade rubriker på friidrotts-EM.

Han vräkte i väg sin diskus 44,78 meter – utan skor.

– Jag har aldrig sett det förut, sa SVT:s expert Alhaji Jeng.

Inte ens Darko Pesics före detta tränare Vlado Petrovic begrep sig på sin tidigare adept.

”Nej, jag fattar inte varför. Men nu får han i alla fall lite uppmärksamhet”, skrev han i ett sms till Sportbladet.

Och jo, uppmärksamhet fick han.

Bilderna blev snabbt virala på sociala medier där experter häpnade över kastet, som var nytt årsbästa för Pesic och kanske rentav ett inofficiellt barfota-världsrekord (?).

Senare under kvällen kom förklaringen.

– Jag tog av mig skorna eftersom ringen kändes hal. Jag får bättre balans och grepp om jag kastar barfota, sa Pesic till spanska tidningen AS.

Hade ingenting

Kastar man diskus barfota i ett stort internationellt mästerskap sticker man onekligen ut, men känner man till Darko Pesics bakgrund förstår man också varför han kan göra som han gjorde.

Pesic växte upp i fattiga förhållanden under de jugoslaviska krigen – och då fick man helt enkelt lov att improvisera för att över huvud taget kunna utöva sin idrott.

– Vi stötte kula med ammunition från sovjetiska stridsvagnar. Diskusar tillverkade vi av krigsmateriel. Spjut gjorde vi av gamla kvastar som våra tränare fäste aluminium på. De måste ha vägt 1,5 kilo i stället för 600 gram – det är därför så många av oss har problem med armbågarna nu. Höjdhopp körde vi inomhus och landade på en tunn gymnastikmatta och ribban var en duschstång av metall, så man skadade ryggen hela tiden. Och i längd och tresteg hade vi knappt någon sand i lådan, säger Darko Pesic och fortsätter:

– Min kropp har tagit extremt mycket stryk. Jag har haft massvis med stressfrakturer och har fortfarande kronisk smärta i mina knän och armbågar.

Tävlar för sin pappa

Ändå fortsätter han att tävla.

Pesic är långt ifrån världseliten, men han tänker inte ge upp – och det finns en anledning till det.

– Min pappa dog i hjärtattack vid 53 års ålder. Han var väldigt talangfull som idrottare, men han växte upp i fattiga förhållanden och var tvungen att arbeta i stället för att idrotta. Han fick aldrig chansen att förverkliga sina drömmar, så nu vill jag gör det åt honom. Jag vet hur stolt pappa hade blivit om jag hade lyckats ta mig till OS och det är det som driver mig varje dag, säger Darko Pesic.