Åklagaren: ”Vi undersöker om det har blivit fel”

Åklagaren: ”Vi undersöker om det har blivit fel”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/1d8a2af5-dfc7-44c5-bca6-534ddcb676e1?fit=crop&format=auto&h=1063&q=50&tight=true&w=1417&s=23e88b072ea670a907c5f5ae787865d9dfa600aa

Uppdaterad 19.25 | Publicerad 19.24

MALMÖ. Delar av den återgivna chattkonversationen med Pontus Jansson i åtalet mot tolv Malmö FF-supportrar kan vara ofullständig.

– Det är extremt beklagligt om det har blivit fel. Vi måste undersöka om det är så, säger åklagaren Henrik Nordquist till Sportbladet.

Följ ämnen

Vid lunchtid under måndagen lämnades åtalet in till Malmö tingsrätt där tolv Malmö FF-supportrar misstänks för våldsamt upplopp, anstiftan till våldsamt upplopp och försök till rån i samband med bråk med Djurgårdensupportrar i Stockholm i september förra året.

I förundersökningsprotokollet återges chattar från appen WhatsApp där flera av de åtalade deltar tillsammans med Malmö FF:s Pontus Jansson.

Hävdas sakna delar

Men bara några timmar efter att åtalet blivit offentligt började det cirkulera uppgifter på sociala medier att delar av chattarna inte är fullständigt återgivna.

Förundersökningsprotokollet har inte med delar av Janssons påståenden och frågor i ett par konversationer som hävdas återges i original via ett konto på X.

Kontot på X som menar att redovisningen av delar av chatten i åtalet är ofullständig uppges tillhöra en ultrasgruppering som stöttar Malmö FF.

Skärmdump från polisens förundersökning till vänster och bilden som sprids på sociala medier till höger.

Åklagaren Henrik Nordquist säger till Sportbladet:

– Jag har också tagit del av uppgifterna om att det ska ha försvunnit meddelanden i det som finns i förundersökningen. 

Om det är fel i hur konversationerna återges i förundersökningsprotokollet, hur har det kunnat bli det?

– Jag har fått information från utredarna. Vi har inte manipulerat på något sätt. Polisen har använt sina verktyg för att tömma mobiltelefonerna. 

– Jag är inte tekniker och kan inte svara på varför inte vissa delar av meddelandena inte finns. Som jag har förstått det har vi inte kommit in i chatten via appen (WhatsApp) i de beslagtagna mobilerna som det handlat om. Det är stora informationsmängder som ska bearbetas.

Kan kompletteras

– Jag har även utgått från tidstämplarna i vår redovisning. Mängden meddelande som i så fall skulle pressats in däremellan är begränsat. Det handlar inte om flera minuters glapp.

Vad händer om det är fel?

– Då får vi komplettera förundersökningsprotokollet med den korrekta chatten. Om det nu är den korrekta chatten som finns på sociala medier, säger Henrik Nordquist.

Förändras åtalet om de här delarna har återgetts ofullständigt?

– Nej. De många chattarna är med för att visa vilka kontakter de ledande personerna i de här supportergrupperingarna och de som åtalas, har med till exempel Pontus Jansson, och deras nätverk.

– Det handlar inte om att svartmåla Pontus Jansson. Det är bara bra om det tydliggörs, och i så fall blir mer korrekt, att hans del är mindre klandervärd.

Någon ligger bakom bråken

Varför är det viktigt för åtalet att visa de här relationerna och hur de diskuterar i de här grupperna?

– Jag behöver visa för rätten hur den här gruppen av supportrar styrs, hur ledarskiktet är och vilket nätverk de har. Jag behöver visa att någon av styr och ställer och är anstiftare till det här våldsamma upploppet som äger rum (mellan Djurgården- och MFF-supportrar).  

– Men det är extremt beklagligt om det har blivit fel. Vi måste titta på det. Vi kan inte bara köpa påståenden rakt upp och ner som kommer från olika konton på sociala medier, säger Henrik Nordquist.