Pontus Jansson tar avstånd från chattar med ”starkt antisemitiskt innehåll”

Pontus Jansson tar avstånd från chattar med ”starkt antisemitiskt innehåll”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/8684d573-11ca-4246-ad73-41fbe71b8d89?fit=crop&format=auto&h=600&q=50&tight=true&w=800&s=bc33530d61e853f7e2b47273d16ab1a009a4750d

Publicerad 12.23

När åtal väcktes mot tolv huliganer hamnade allt ljus på MFF-backen Pontus Jansson.

I chattgrupper som han varit en del av har det bland annat spridits ”starkt antisemitiskt innehåll”, men Jansson själv är inte misstänkt för något brott.

– Fotbollsspelaren är i delaktig i diskussionen i chatten om vilket hotell Elfsborgs supportrar bor på, säger åklagare Henrik Nordquist.

Följ ämnen

Blåsvädret kring Malmö FF:s lagkapten Pontus Jansson har tagit ny fart.

När åklagare Henrik Nordquist höll pressträff om åtalet mot tolv högrisksupportrar som misstänks för bland annat våldsamt upplopp föll fokuset på den tidigare landslagsbacken.

– Jag har tittat i materialet. Inget som fotbollspelaren säger eller gör är brottsligt. Det vill jag vara väldigt tydlig med. Men är det motiverat att ha med fotbollsspelaren i förundersökningen. Jag har gjort en noga avvägning och valt att inte lägga sekretess på honom. Jag behöver bevisa brottsligheten i helhetsbilden kring de åtalade, säger Nordquist.

Bland innehållet i chattarna förekommer bland annat ”starkt antisemitiskt innehåll”, enligt åklagaren.

– Vissa av de här chattarna har varit relevanta att ha med. Jag fattar sprängkraften i det som sägs där. Det finns en stor mängd meddelande av anti-semitiskt innehåll. Fotbollsspelaren är inte aktiv där, men det förekommer och de hävdar att det är internskämt i den här gruppen.

Han fortsätter:

– Det nämns även angreppet mot Elfsborgs supporterhotell. Det nämns även boxar, uppstyrda slagsmål mellan olika supportergrupperingar. Chattarna visar en helhetsbild, att de åtalade är inte främmande att ta till våld. Det är för att visa att det är fotbollsrelaterat och har olika vägar in till Malmö FF. 

Pontus Jansson har själv kommenterat händelsen i en intervju med Malmö FF:s tv-kanal:

– Det har aldrig någonsin funnits någon ond avsikt varken från mig eller gruppens skull. Man ryktes med i den här passionen för Malmö. Jargongen i det är saker som jag absolut tar avstånd från och inte kan stå bakom. Det gör jag från botten av mitt hjärta och det fanns bara goda avsikter.

Han förklarar att han har haft en dialog med ett par grupper av högrisksupportrar och känner skuld och ånger över situationen.

– Jag borde ha tagit tydligare avstånd, lämnat gruppen och sagt att det inte är okej. Det är också en större samhällsfråga. Tyvärr pratar folk så på sociala medier. Det är inget försvarstal, men det är en rå värld vi lever i. Folk pratar på ett sätt som man inte borde göra. Men självklart tar jag avstånd från det.