Bäst i världen – får nu spela Stanley Cup-final

Bäst i världen – får nu spela Stanley Cup-final
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/6d59e8df-a353-4310-9531-29372e2a6320?fit=crop&format=auto&h=343&q=50&w=800&s=ac2e152632d4e20df7d98def7944f79d9291a0e3

Publicerad 06.19

NEW YORK. Efter nio år i NHL får världens bäste spelare äntligen spela Stanley Cup-final.

För Edmonton vann den sjätte konferensfinalen mot Dallas – och just Connor McDavid stod såklart för de helt avgörande insatserna.

– Det här har alltid varit målet, säger den 27-årige superstjärnan när den avgörande 2-1-segern är bärgad.

Följ ämnen

Hockeysäsongens klimax står verkligen för dörren nu.

Igår natt blev Florida Panthers klara för Stanley Cup-final – och i natt fick de alltså sällskap av Edmonton Oilers.

De avlossade lätt förbluffande bara 10 skott mot mål i nattens sjätte rond mot Dallas Stars – lägsta noteringen i en segermatch i Stanley Cup-slutspelet genom tiderna – men det räckte till en 2-1-seger.

– Vi hade inte planerat att försvara oss så mycket som vi tvingades göra, säger coachen Kris Knoblauch.

– Men med det sagt sagt var vi fantastiska defensivt. Ingen gjorde ett enda misstag i försvarsarbetet. Det var den stora skillnaden i den här matchen.

Sedan råkar de ju ha världens bäste spelare.

Connor McDavid.

Nattens match var den största han någonsin spelat och det visade sig förstås att han istället för att svikta under pressen omfamnade det oerhörda i ögonblicket.

I ett powerplay redan efter drygt fyra minuter ställde han till med fantastisk soloshow, snurrade bort suveräne finländske backen Miro Heiskanen och daskade upp en backhand i nättaket bakom Jake Oettinger.

I ytterligare ett powerplay i slutet av samma period slog han till igen, fintade sig genom zonen och bredde en räkmacka åt Zach Hyman – som bara hade att smacka in 2-0.

– Ja, Connor McDavid var utan tvekan vår bäste spelare ikväll, fortsätter Knoblauch med ett mycket belåtet leende.

– Bara den där finten innan första målet… jag har honom göra den många gånger, men aldrig mot en back av Miro Heiskanens kaliber i en match som den här. Det var otroligt.

McDavid själv är inte de stora ordens man, men han erkänner att det känns fantastiskt att ett helt livs väntan på första framträdandet i Stanley Cup-finalen nu är över.

– Det här har hela tiden varit planen och målet, förklarar han.

– Så när de sista sekunderna tickade ner och slutsignalen gick hade jag en mycket speciell känsla. Men jag är inte nöjd ännu, vi har mycket arbete kvar att uträtta.

Ja, nu väntar den svårsate utmaningen av dem alla – en final mot Florida Panthers.

Den börjar på lördag – i Sunrise utanför Fort Lauderdale.

Edmonton vann den västra konferensfinalen mot Dallas med sammanlagt 4-2 i matcher.