Hon inledde och avslutade målskyttet i 3–0-segern.

Johanna Rytting Kaneryd såg till att Sverige tog tre blytunga poäng borta mot Irland i EM-kvalet.

– Hon är helt överlägsen i det svenska landslaget den här kvällen, säger TV4:s expert Marcelo Fernandez i sändningen.

Att säga att tre poäng mot Irland var av yttersta vikt är inte någon överdrift.

Efter att ha tagit en poäng på de två inledande kvalmatcherna är Sverige efter 3–0-segern i Dublin med i kampen om de två direktplatserna till EM.

Det var till stor del tvåmålsskytten Johanna Rytting Kaneryds förtjänst.

27-åringen satte sitt första mål för kvällen i den 26:e minuten. Sverige startade en kontring varpå Kosovare Asllani fick bollen några meter utanför straffområdet. Lagkaptenen spelade fram till Rytting Kaneryd som löpte in i straffområdet och satte 1–0.

Johanna Rytting Kaneryd.

”Fegt beslut”

Några minuter senare kunde Sverige ha utökat ledningen när Filippa Angeldahl sparkades ner i samband med en hörna – men domaren valde att fria.

– Hon sparkar ju på Angeldahl. Hon spelar inte på bollen överhuvudtaget. En solklar straff i mitt tycke, säger Radiosportens expert Johan Elmander i sändningen.

Ettmålsledningen stod sig halvleken ut men 16 minuter in i andra skulle den till slut dubblas. Angeldahls inspel tog sig via en irländsk försvarare fram till Fridolina Rolfö som placerade in 2–0.

Dribblade från egen planhalva

25 minuter senare tog Rytting Kaneryd över showen igen.

Långt ner på egen planhalva dribblade hon sig fram och tog sig hela vägen fram till straffområdet där hon serverade Matilda Vinberg ett bra läge. Vinberg missade dock skottet men på returen höll sig Rytting Kaneryd framme och satte Sveriges tredje mål för kvällen.