Här är grupperna i ishockey-VM

Här är grupperna i ishockey-VM
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/00a4d118-b473-44bc-92ab-7204f45fcdb2?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=b55c15b5762ab442021b07d512649deaf3f2718b

Uppdaterad 11.26 | Publicerad 11.00

Efter några om och men är grupperna till ishockey-VM nästa år i Sverige och Danmark nu klara.

Tre Kronor ställs bland annat mot Finland och Kanada.

I början av veckan meddelades det att VM-grupperna var klara – men behövde göras om. Det eftersom de två arrangörsländerna Sverige och Danmark hamnat i samma grupp.

Som värdnation får man spela på hemmaplan, vilket för dansk del betyder Herning och för svensk del Stockholm.

– Lottningen bygger i grunden på världsrankningen, och utifrån den delar man ut lagen i grupper. Världsrankningen ändras ju, senast efter VM i Prag, och utifrån det hamnade Sverige och Danmark i samma grupp, säger Tony Wiréhn, vd för VM-organisationen i Stockholm.

För att få till VM-grupperna bytte man plats på Sverige och USA, som är motsvarande i rankning. Dessutom fick Sverige som huvudarrangör välja ett lag som ska spela i samma grupp.

Valet föll på Finland, som därmed byter plats med Schweiz.

– Det är huvudsakligen för att vi tror att det kommer bidra till folkfesten i Stockholm att ha Finland i samma grupp, säger Wiréhn.

Att det här problemet uppstår med VM-grupplottningen är inte ovanligt.

– Det sker nästan varje år att det blir någon flyttning mellan grupperna, säger Wiréhn, som konstaterar:

– Vi känner oss glada och nöjda med den grupp vi fått i Sverige och vi tror att Danmark är nöjda också, det finns förutsättningar för ett bra gruppspel.