Mattias & Mattias målade i måstematch: ”Speciellt”

Mattias & Mattias målade i måstematch: ”Speciellt”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/81c022aa-6e96-41ab-a47a-952143b898fa?fit=crop&format=auto&h=264&q=50&w=615&s=19a466983e2bc52441199049a97fe1dbfe0b9bd4

Uppdaterad 07.52 | Publicerad 07.41

NEW YORK. Mattias var namnet i Edmonton i natt.

Både Janmark och Ekholm gjorde mål när Oilers utjämnade konferensfinalen mot Dallas Stars.

– Nu ska vi försöka slå dem även i Dallas och vi får ingen bättre chans än den i nästa match, säger ”Jana” till Sportbladet efter 5-2-triumfen hemma i extatiska Rogers Place.

Precis som den östra holmgången mellan New York Rangers och Florida Panthers blir den västra konferensfinalen i Stanley Cup-finalen alltså en maraton-duell i minst sex akter.

Det står klart efter nattens fjärde rond i Edmonton, där Oilers vann med 5-2 och kvitterade till 2-2 i matcher.

– Verkligt viktigt och skönt efter att vi tappat förra matchen, säger svenske forwarden Mattias Janmark när vi når honom efteråt.

– Det blev märkligt nog en spegelvänd utveckling jämfört med senast.

Ja, i måndags var det Oilers som inledde lysande och tog ledningen med 2-0 – bara för att därefter få se sig omåkta och tillplattade.

Den här gången gjorde Stars två enkla mål under de första sex minuterna och såg ut vara på väg att skaffa sig slagläge. Sedan kom Oilers…

– Det är svårt att förklara, men så har det varit i samtliga serier i det här slutspelet. Inga ledningar verkar vara säkra, alla lag kan komma tillbaka från underlägen, fortsätter ”Jana”.

– Idag kom vi ut platt och hade ingen energi, men när de gjorde sitt andra mål kände vi att nu har vi inget att förlora och började spela som vi ska.

Den 31-årige stockholmaren gjorde själv det matchavgörande 3-2-målet – i numerärt underläge i slutet av andra perioden.

– Darnell Nurse täckte skott och därefter kom jag och Connor Brown loss i ett klart två-mot-en läge. Han slog en väldigt bra passning och för mig, fortsätter han.

– Det var i ett extremt viktigt skede i matchen, när vi verkligen behövde döda den där utvisningen, så det kändes väldigt skönt.

Mattias inledde sin NHL-karriär i just Dallas Stars och förnekar inte att det har en extra tjusning att möta dem i en konferensfinal – och göra mål.

– Det är klart att det känns lite speciellt. Jag har fortfarande band till klubben och många vänner i Dallas ,säger han.

– Men när matcherna väl pågår är det inget jag tänker på. Kommer man så här nära det ultimata målet har det egentligen ingen betydelse vem man möter.

Och nu har ”The Janitor” – som han också kallas i Kanada – och hans vänner alltså kommit ännu närmare det målet.

Matchserien mot Dallas står 2-2 och har kokats ner till en bäst-av-tre-duell.

– Det var otroligt viktigt att vi vann ikväll, men nu är det bara att smälta det här och nollställa sig, konstaterar han.

– Vi behöver vinna minst en match i Dallas och vi får ingen bättre chans än den i nästa match.

Även Mattias Ekholm gjorde ett mål i natt, i tom kasse i slutet, medan Philip Broberg begick sin slutspelsdebut och fanns på isen i över 14 minuter.

Match fem spelas i Dallas natten till lördag.

Konferensfinalen mellan Dallas och Edmonton står 2-2.