Monstret ska stoppa Tre Kronor: ”Sliter av ditt huvud”

Monstret ska stoppa Tre Kronor: ”Sliter av ditt huvud”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/30b39626-a488-4075-b8a1-36c9ba6a7c92?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=45758a8abf94c8d851ddf5e076f680c5a09436d6

Uppdaterad 12.25 | Publicerad 12.13

PRAG. I kvarten tog Radko Gudas strypgrepp på Brady Tkachuk.

Nu sätter den fruktande tjecken skräck i Tre Kronor i VM-semifinalen.

– Han spelar efter fängelsereglerna, han bryr sig inte om han sliter av ditt huvud eller dina ben, säger den tidigare lagkamraten Pavel Francouz till tjeckiska Blesk.

Följ ämnen

Bilderna på när Radko Gudas tog strypgrepp på Brady Tkachuk framför mål har fått stor spridning.

Tjeckien vann kvarten mot USA med 1–0 inför en hysterisk hemmapublik och nu ställs Tre Kronor mot den fysiska backen med jätteskägget.

– Brady Tkachuk har redan hotat med att vi ska slåss i vinter. Sedan pratade vi om sommaren och hur den kommer att bli för oss, jag vill inte gå in på för mycket detaljer. Han är en bror och bra kille, men på isen har man inga bröder och ger inte någon en tum. Jag njuter alltid av att möta honom, säger Radko Gudas.

– Det är hans spelstil och jag respekterar honom. Jag är likadan. Det fungerade och han hjälpte laget, han förtjänar beröm, säger Brady Tkachuk.

”En blodtörstig rånare”

I Tjeckien hyllas Radko Gudas stort, krönikören Patrik Czepiec skriver: ”Han vet hur man tar sig in under skinnet. Supportrarna älskar honom för det, motståndarna hatar honom av samma anledning. De ser den hänsynslösa skäggige mannen rusa mot dem, likt en blodtörstig rånare”.

Den 33-årige högerskytten spelade under sin tolfte NHL-säsong för Anaheim Ducks.

De 18 NHL-spelarna i Tre Kronor är naturligtvis väl bekanta med honom sedan tidigare.

– Det är blandade känslor att möta honom. Han är en duktig spelare som spelar väldigt hårt, tufft och fysiskt. Han hjälper sitt lag, säger Lucas Raymond.

VM-semifinalen mellan Tre Kronor och Tjeckien i Prag har nedsläpp klockan 14.20 på lördagseftermiddagen.

Andra semin Kanada–Schweiz startar fyra timmar senare, på söndagen är det sedan bronsmatch och final.