Vittnar om tafsande ledare i Halmstads BK: ”Det är känt att han kladdar på unga”

Vittnar om tafsande ledare i Halmstads BK: ”Det är känt att han kladdar på unga”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/b45df2d3-c265-450c-aa87-803f298b85dc?fit=crop&format=auto&h=600&q=50&tight=true&w=800&s=1138df0d6080d6d59c11349b598222de128c3ea1

Publicerad 06.13

Isabella Falk utanför Halmstads BK:s hemmaarena Örjans Vall.

Isabella Falk såg den vuxne mannen i Halmstads BK tafsa på minderåriga pojkar.

Efter hennes larm sparkade den allsvenska klubben honom.

– Hans beteende är fruktansvärt – men klubben ska också skämmas som låtit det gå så långt, säger Isabella Falk.

Första varningstecknet är en kram på Örjans Vall.

Våren 2023 bevittnar Halmstads BK:s hållbarhetsansvariga Isabella Falk hur en klubbanställd man omfamnar en minderårig pojke på ett sätt hon finner gränslöst.

– Han kramar pojken bakifrån, men låter handen vara kvar på bröstet och smeker neråt magen. Sen upp igen, sen ner. Och pojkens kroppsspråk är tydligt: han stelnar och ser obekväm ut, säger Falk när vi ses i hennes hus i Halmstad.

”Tar spelare under tröjan”

Mån om pojkens integritet låter Falk bli att ingripa. Men i bakhuvudet gror misstanken att något står fel till, så hon hör sig för bland ledare och spelare.

En vädjar om att hon ska släppa saken. En annan menar att mannen förvisso är kramgo och kan gå över gränsen ibland, men i grunden har ett gott hjärta.

– Men så berättar en ledare att det är känt att mannen kladdar på unga spelare. Det finns massor av historier om hur han tar spelare under tröjan, fast det ses som skämt. Så i stället för att ta tag i problemet varnar spelarna varandra för att vara ensam med honom, säger Isabella Falk.

Är din bild att folk känner till saken utan att ingripa?

– Ja. Hans beteende har institutionaliserats, så ingen problematiserar att det kan röra sig om brott.

”Behöver inte vara Einstein…”

Efter ett par veckor springer hon på mannen utanför ett omklädningsrum. Enligt henne glor han på tonåringarna som byter om, så hon smäller igen dörren och anser att en gräns är passerad.

– Sommaren 2023 tar jag ett möte med klubbchefen Jesper Westerberg, men han svarar ”vi har inga bevis”. Då är mitt vanligtvis lågaffektiva bemötande borta, så vi gapar och skriker mot varandra. Man behöver inte vara Einstein för att fatta att vid misstankar om brott så ska vi anmäla. Punkt!

Strax efteråt påträffar Isabella Falk den anställde på avbytarbänken under en träning med A-laget. Enligt Falk har han handen på insidan av en pojkes lår.

– Den pojken försöker ta bort handen men han håller kvar. Då säger jag till pojken att han ska komma med och hjälpa till med en sak. För att få bort honom. Skuld och skam är svåra saker att hantera, så jag vill inte ställa till en scen där. Vi går två trappor upp och pojken frågar vad han ska göra.

Vill att klubben ska polisanmäla

HBK:s hållbarhetsansvariga ska bara ha skakat på huvudet och förklarat att allt var ett svepskäl för att bli av med den vuxne.

– Jag säger att jag upplever att mannen är väldigt närgången och undrar om pojken tycker samma sak. Han svarar ja.

Isabella Falk mejlar klubbchefen Jesper Westerberg. Hon listar alla anklagelser och ställer en fråga som gnager i henne: om det här sker helt öppet, så hur beter han sig när ingen ser?

Botten har gått ur henne, alla tidigare ambitioner om att vara finkänslig är borta. Hon vill åt snar förändring, hon vill att klubben ska polisanmäla, men märker frustrerat hur månaderna går. Till vintern 2023 kallas hon på möten med ledande personer i HBK, men först i början av 2024 tycks de agera resolut.

I januari meddelar styrelseledamoten Tommy Andersson att mannen sparkas.

”Är du nöjd? Nej!”

– Jag har gått igenom punkt för punkt med honom. Han blev chockad och känner sig missuppfattad. Men han erkänner att han är fysisk, det kan också jag intyga efter många år här. Men vi behöver inte gå in så mycket mer på det, för både vi och han förstår problematiken i detta. Vi har pratat ihop oss i styrelsen och vi kommer att avsluta hans anställning i Halmstads Bollklubb så snart vi kan, säger han i en bandupptagning från mötet i januari.

Tommy Andersson lägger till att mannen omedelbart ska lämna över sina arbetsuppgifter till en ersättare. Detta ska ske på distans då han numera bara får vistas minimalt i lokalerna.

Därtill ska klubben ta fram en policy för att förhindra dylika händelser framöver.

– Är du nöjd med vårt agerande? frågar Andersson.

– Nej, det är jag inte. Men det är ju bättre än inget, svarar Falk.

– Kan vi stänga det här ärendet?

– Ja, det gör ni ju genom att avskeda honom.

”Då blir jag rasande”

Men historien fortsätter. På omvägar hör Isabella Falk att mannen inte alls portats från föreningens aktiviteter, utan medverkar på en lagmiddag ett par timmar efter mötet med styrelsen.

– Samma dag! Jag blir rasande och skickar ett mejl till alla i styrelsen. Jag skriver ”timmar efter att ni satt med mig och talade om kraftfulla åtgärder och hur dåligt ni mådde gör ni precis tvärtom. Ni skiter fullständigt i de löften ni gav. Jag känner mig som en idiot som trodde på er. Det är fullständigt patetiskt. Jag är både förbannad och besviken”.

Isabella Falk pratar inte med mannen i fråga, men tänker mycket på styrelsens ord, att ”både vi och han förstår problematiken”.

– Han förstår? Det är så sjukt allvarliga anklagelser. Jag hade gått i taket om någon hade anklagat mig för att tafsa på barn, men de säger att han förstår och ska gå bara.

Kommenterade kollegas kropp

I mitten av februari 2024 kapar en person till slut alla band med Halmstads BK. Men det är inte den anklagade mannen, utan hållbarhetsansvariga Isabella Falk som köps ut efter två års anställning.

Hon har gjort sig omöjlig. Inte nog med att hon krävt mer professionella arbetsvillkor med regelbundna medarbetarsamtal, hon har också anklagat en annan person, en i ledande ställning, för sexuella trakasserier.

– Ja, det är en annan historia som också är allvarlig. En annan man sa gång på gång hur snygg jag var. Jag var inte bekväm och sa i från, men då gick han vidare till nästa kvinna. ”Din rumpa är så sexig” sa han när alla hörde, men ingen gjorde något. Så han fortsatte så helt öppet. Det var en strid jag förde i flera månader, men inget hände där heller, säger Isabella Falk.

När vi träffas är det maj 2024. Falk har fortfarande lön från HBK en månad till, men har klart med ett nytt jobb. Hon bjuder på jordgubbar på den svala nedervåningen, dit vi retirerat för att undkomma den kvava hettan, och när vi ätit klart åker vi till Örjans Valls södra ingång för fotografering.

– Det är känslosamt att stå här, säger hon.

Nissan blänker nedanför oss. Spelarbussen rullar förbi medan Falk spänner blicken i kameran.

Gick till polisen

Den utbildade sociologen sörjer att tiden i elitfotbollen blev så kort. Hon trivdes med sina arbetsuppgifter och uppskattade särskilt besöken på skolor i distriktet. Men det var otänkbart att fortsätta i en organisation som uppträdde så slapphänt och undfallande, särskilt gällande mannen som hon såg tafsa på föreningens unga pojkar.

Falk försökte in i det sista lösa problemet internt. När det inte fungerade gick hon till facket och sedan till polisen.

– Ja, jag anmälde i slutet av mars. Lämnade över alla anklagelser och satt hos polisen i tre timmar och berättade vad jag sett och hört, säger hon.

I väntan på polisens utredning ger hon den här intervjun. Hon fruktar att den kan skada hennes anseende, att Halmstad är en liten stad med täta vänskapsband, men hon tycker att det egna välbefinnandet är ett billigt pris att betala för att skydda HBK:s ungdomar.

”Det gör mig förbannad”

För vissa kontakter har Isabella Falk kvar i klubben. Av dem får hon höra att mannen i fråga förvisso blivit av med arbetsuppgifter, men han ska fortfarande röra sig på Örjans Vall betydligt oftare än vad privatpersoner brukar tillåtas göra.

– Han är inte där lika mycket, men han är kvar. Jag vill att föreningen tänker efter. Många har vetat, eller åtminstone anat, men inte tagit tillräckligt allvarligt på vad de sett eller hört. Det är som att allt skämtats bort och det gör mig förbannad, säger Falk.

Sportbladet har sökt den avskedade mannen utan resultat. Men också till den allsvenska föreningen behöver flera skarpa frågor ställas.

Om varningssignalerna fanns, så varför ingrep ingen tidigare mot mannen? Vad säger klubben om att spelare ska ha varnat varandra för att hamna i enrum med honom? Varför tog det över ett halvår från Falks första larm till avskedet? Varför har han ändå tillåtits vistas på arenan?

”Kunde ha vidtagits snabbare”

Sportbladet har i flera dagar sökt HBK:s styrelse och klubbchef Jesper Westerberg, men de ställer inte upp på intervjuer ens på telefon.

När vi mejlar frågor svarar till sist en Hans Uhrus. Han är konsult inom krishantering och säljer enligt sin hemsida ett kriskommunikationspaket där ”alla delar ingår som behövs för att vara förberedd för den kommande mediala krisen”. Nu titulerar han sig presschef.

Uhrus svarar inte specifikt på frågorna, utan skriver mer allmänt att HBK ”tar detta på största allvar och ser allvarligt på de framförda påståendena”. Han tillstår att klubben har agerat för trögt.

”En internutredning ska naturligtvis ske så snart som möjligt och resultatet och konsekvenserna av slutsatserna aktiveras snabbt. Vi är medvetna om att vissa åtgärder kunde ha vidtagits snabbare. HBK har sett över rutinerna bland annat för att framöver kunna vidta vissa åtgärder snabbare” skriver den nye presschefen.

Och hur var det med Isabella Falks andra uppgifter, om sexuella trakasserier från en person i ledande ställning? Presschef Hans Uhrus varken bekräftar eller förnekar.

”Under det senaste året har HBK vidtagit arbetsrättsliga åtgärder, innefattande exempelvis samtal, tillrättavisanden och varningar, med anledning av vissa påstådda beteenden, samt kommit överens med anställda om att, av olika anledningar, gå skilda vägar”.