Inga svenska herrar går till OS i sommar

Inga svenska herrar går till OS i sommar
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/11efeda8-44ca-49f6-9bbe-2de8859d5579?fit=crop&format=auto&h=709&q=50&tight=true&w=945&s=5f394a056a2ce0cbffac2d92da294f7bbeecf681

Historiskt brottarfiasko

Uppdaterad 19.27 | Publicerad 19.22

Det svenska guldhoppet Alex Kessidis, 28, får inte ens åka till OS i Paris.

Han sågar både regler och domare.

– Någon som kan brottning förstår att det han säger är ren idioti, säger Kessidis.

För första gången på 103 år är inga svenska herrbrottare med i OS.

Alex Kessidis förlorade i återkvalet i 87-kilosklassen i Istanbul och samma sak gjorde Albin Olofsson (77-kilosklassen) och Niklas Öhlén (67-kilosklassen).

– Det är helt sjukt med tanke på det är Sveriges mest framgångsrika sport i OS, säger Kessidis.

I OS i Saint Louis 1904 fanns inga svenska herrbrottare med men sedan dess har de bland annat tagit 20 guld totalt.

Alex Kessidis missar OS.

”Jävla skitreglerna”

Kessidis förlorade mot den tidigare världsmästaren Lasha Gobadze från Georgien och var full av känslor efteråt.

– Det är små marginaler som avgör och mycket skit. Jag är besviken, arg och tycker att jag är en så mycket bättre brottare men domarna verkar inte se det, säger Kessidis.

Han tycker att brottningen har blivit tråkig och förstår varför sporten var på väg att kastas ut från OS.

– Jag söker poäng hela matchen, jag försöker brottas. Jag är en brottare som vill gå in i situationer och brottas. Den här brottaren brottas som en brottare som nästan fick brottningen utslängd från OS. Det blev så tråkigt. Han brottas inte, utan vill bara att matchen ska sluta. De jävla skitreglerna gör att man kan vinna på 1–1. Alla andra ser att han bara står helt still och backar och jag tycker att domarna borde se det också, säger Kessidis.

Ilska mot domarna

Hans styrka är att gå på och få omkull sin motståndare. Något som blir svårare om motståndaren är blöt.

– Det är emot reglerna att vara inoljad men det verkar inte någon bry sig om. Jag har påpekat det typ tre tävlingar i rad och domarna säger bara ”prata inte med domaren”. Det står i regelboken att man inte får vara inoljad men tre av fyra som jag mötte i den här tävlingen var det, säger Kessidis.

Han tänker fortsätta brottas trots att det ibland ”känns omöjligt att vinna”.

– Ska man vara domare i en sport tycker jag kanske att man ska ha utövat den lite själv. Så att man har lite känsla för vad man dömer. Det känns som att vissa domare här bara kommer hit och tänker ”fan vad roligt att få åka på ett mästerskap”, säger Kessidis och fortsätter:

– Om du hade hört vad domaren sa till mig i dag så bevisar han för sig själv att han inte kan någonting om brottning. Det är svårt att förklara men han säger till mig att jag ska öppna mig och stå bröst mot bröst. I tre minuter är jag så öppen man bara kan vara. Någon som kan brottning förstår att det han säger är ren idioti.

Alex Kessidis kastar Zakarias Berg under en träning på Fuerteventura under ett läger i vintras.

Malmgren är klar

Kessidis kritiserar också att Europa, där de bästa brottarna finns, får så få platser i OS. Han, som gav sig själv 80 procents chans att vinna guld, och länge har varit rankad bland de bästa, har svårt att ta in att han inte får vara med i Paris i sommar.

– Det har faktiskt inte sjunkit in i mina tankar. Jag är på en så hög nivå att delta på OS ska vara det minsta, säger Kessidis och konstaterar:

– Det är så det är i sport och i livet, men jag tycker verkligen att jag förtjänar att få vara där och slåss om medaljerna.

På damsidan är Jonna Malmgren klar för OS och även Evelina Hulthén och Johanna Lindborg har chansen.