Hotet mot Sverige: Ökända busen: ”Vänta och se”

Hotet mot Sverige: Ökända busen: ”Vänta och se”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/63e784ff-ccd1-4bc3-9ecc-54c6dd4ae826?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=7f23bfeb22c50b6759e088d219d0222555969c7f

Publicerad 19.03

OSTRAVA. Brady Tkachuk hade tredje flest tacklingar och näst flest utvisningar i NHL.

Den amerikanske powerforwarden är ett stort hot mot Tre Kronor i första matchen på VM.

– Jag kommer att spela mitt spel direkt från start och vara tuff att möta, jag ska vara fysisk och skapa momentum åt mitt lag, säger 24-åringen.

Brady Tkachuk hade 99 fler tacklingar än bäste svensk, 294 tacklingar mot 195 tacklingar för Rasmus Dahlin.

134 utvisningsminuter var 53 fler än någon svensk, Andreas Englund hade 81 utvisningsminuter.

Den stora hockeyfamiljen Tkachuk är ökänd i hockeyvärlden med sina provokationer, grisiga spelstil och kaxiga uttalanden.

Storebror Matthew Tkachuk i Florida Panthers var inblandad i ett rejält slagsmål med tjeckiska superstjärnan David Pastrnak i Boston Bruins dagen innan VM-premiären i Tjeckien.

På läktaren syntes pappa Keith Tkachuk garva gott och göra tummen upp till omgivningen.

”Stora hundarna vid grinden”

193 centimeter långe och 96 kilo tunge Brady Tkachuk är samtidigt på plats i Ostrava som en av VM:s allra största stjärnor.

För honom är planen klar mot Tre Kronor-profiler som Victor Hedman, Rasmus Dahlin och Erik Karlsson.

– Det är bland de allra största namnen i NHL för närvarande och de är det av en anledning. Vi måste spela så hårt och tufft som det är möjligt mot dem, vi ska vara så fysiska som det går. Min roll är att kliva fram när laget behöver det. Ni får vänta och se. Det är bland de bästa backarna i världen, så vi måste också ta till vara på våra målchanser, säger Brady Tkachuk.

Victor Hedman har under säsongen blivit framröstad av de övriga spelarna i NHL som den allra tuffaste att möta i hans egen zon.

– Han är tuff, han vinner kamperna. Han är stor men kan samtidigt åka skridskor och har ett bra skott. Det är en komplett spelare som vi måste försöka stoppa. Första matchen kommer att bli riktigt rolig, för båda lagen. Det är de stora hundarna som väntar precis vid grinden. Det kommer vara viktigt för båda lagen att vinna, säger Brady Tkachuk.

”Kom för stora matcher”

Ottawa Senators missade sitt sjunde raka Stanley Cup-slutspel, det sjätte raka för Brady Tkachuk som varit kapten de tre senaste säsongerna.

Nu ska han respresentera USA för första gången på seniornivå, efter att innan tagit U18-guld och JVM-brons för sitt hemland.

Medan pappa Keith Tkachuk spelade fyra OS och två World Cup för de amerikanska färgerna.

– Det var en besvikelse att säsongen inte blev så lång, så jag ville komma hit för stora matcher med mer nerv och känslor. Det fanns ingen tvekan om att komma hit. Efter det här har vi ledigt i tre månader, så nu kan vi ge allt. Det ska bli kul och spännande. Vi har gjort några träningar och vi börjar hitta kemin mellan oss. Vi har ett riktigt bra lag och har stora förhoppningar, säger Brady Tkachuk.

Hyllar hjälpen från Alfie

För honom är det här ett första steg med det som väntar i form av 4 Nations 2025 och OS i Milano 2026 med NHl-spelarna på plats.

– Det är dröm som kommer att förverkligas med de lagen som kommer att komma till spel och att spela för sitt land. Det här är en chans att visa upp sig när det gäller spelkvaliteter, personlighet och ledaregenskaper, säger Brady Tkachuk.

Den svensk som han har allra störst respekt för är Daniel Alfredsson, legendar och assisterande coach i Ottawa Senators.

– Han hjälper mig att fortsätta lära mig om spelet. Det är en stor ära att få känna någon som varit så stor och varit så smart i sitt spel, jag försöker utnyttja hans hjärna, säger Brady Tkachuk.

Enda gången som USA vunnit VM-guld i ishockey var 1933, just i Prag.

Så det är helig hockeymark för båda nationerna, Sverige och USA anses också på förhand vara de största favoriterna i mästerskapet med de starkaste lagen på pappret.