Svenske VM 74-hjälten en av männen bakom Stuttgarts succé

Svenske VM 74-hjälten en av männen bakom Stuttgarts succé
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/c3a51f51-3eb3-4a9c-8adc-109eb560139e?fit=crop&format=auto&h=405&q=50&w=945&s=2b8bb4cced768ba8612b5c9df4c12e1a1747b92c

Gamle VM-hjälten jobbar som konsult åt Philipp Lahm

Publicerad 08.53

Stuttgart har gått från kval neråt till en Champions League-plats på ett år.

En av männen bakom den remarkabla förvandlingen är svensk.

– Vi har påverkat och fått in kontinuitet och det har lett till framgång, säger Björn Andersson, den gamle VM-hjälten från 1974.

För ett år sedan tvingades VfB Stuttgart kvala sig kvar för att inte åka ur Bundesliga för tredje gången på sju år.

Nu, med två omgångar kvar, ligger man trea och har säkrat en plats i Champions League till hösten.

Bakom vändningen, i varje fall till viss del, ligger en konsultfirma: Philipp Lahm Consulting. Jo, det är den gamle världsbacken, som slog igenom i just Stuttgart för 20 år sedan som utlånad från Bayern München, som driver ett konsultbolag numera.

En av hans fyra anställda är Björn Andersson – 72-åringen som spelade VM 1974 för Sverige, blev Europacupmästare med Bayern München och svensk mästare med Östers IF och sedan akademichef och därefter talangscout i Bayern München under många år.

Björn Andersson.

”Bedömt varje spelare”

Hösten 2022 valde Stuttgart att anlita Lahms konsultfirma för att analysera och bedöma i stort sett allt i klubben: struktur, organisation, ledarskap och så vidare.

Andersson fick ansvar för att utvärdera det sportsliga.

– Min uppgift har varit att kolla på spelarna. Jag har bedömt varje spelare, vad jag tror är deras bästa position och vad de kan och inte kan. Jag har tittat på hur laget spelar och om man utnyttjar spelarna rätt, berättar den gamle högerbacken.

– Sedan har vi gett rekommendationer och till slut, får jag säga, har de anammat det vi kommit fram till.

Då har resultaten också kommit den här säsongen.

Andersson får det att låta ganska enkelt: mycket handlar om kontinuitet och att spelarna har klara uppgifter vad de ska göra på planen.

Philipp Lahm.

”Klubbar sköts som för 30 år sedan”

Man har också jobbat med hela föreningen och dess struktur.

– Många klubbar sköts fortfarande ungefär som för 30 år sedan. Målet har varit att Stuttgart skulle gå från en personorienterad till en uppgiftsorienterad ledning. Klubben måste slå fast hur de vill spela fotboll, det ska inte vara tränaravhängigt.

Han fortsätter:

– Ett och annat som vi har rekommenderat har väl fastnat (skratt). Man ska inte skryta om sig själv men jag tycker att vi har ett gjort ett bra jobb. Vi har påverkat och fått in kontinuitet och det har lett till framgång.

Andersson har också analyserat Stuttgarts ungdomsakademi och där är han kritisk.

– Man har en av Tysklands bästa ungdomsavdelningar men inte en enda spelare tar sig hela vägen till a-laget.

Han sågar de tyska fotbollsakademierna generellt.

– Klubbarna satsar hundratals miljoner på de här 36 toppakademierna som finns i Tyskland. Men man får ju ändå inte fram några egna spelare. Då måste man börja fråga sig: ”vad fan håller vi på med?”. Ingen av de unga världsspelarna som kommer fram i dag är tysk. Har man 80 miljoner invånare måste man kunna producera bättre fotbollsspelare. Nu letar klubbarna spelare i Afrika och Sydamerika. Det är väl inte fel att hitta en och annan talang där men man glömmer bort vad man har framför näsan. Tror man inte på det så går det heller inte. De är inte riktigt övertygade, säger Andersson.