Nils Lundkvist tog chansen: ”Får inte mycket istid”

Nils Lundkvist tog chansen: ”Får inte mycket istid”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/f40f7406-c081-490e-8a1d-f2fa33c5109d?fit=crop&format=auto&h=405&q=50&w=945&s=4e8efcffcb7a0e3ed22ae27ef784be37f93dfbd1

Publicerad 08.04

RALEIGH. Nils Lundkvist får begränsat med istid under Stanley Cup-slutspelet.

Men när hans Dallas i natt utjämnade kvartsfinalen mot Colorado såg han i sanning till att utnyttja sina fåtaliga minuter.

Den 23-årige backen från Piteå stod för en femstjärnig framspelning till ett mål signerat Roope Hintz.

– Som det heter här borta: ”You gotta take what’s given”, säger han till Sportbladet efter 5-3-segern.

Följ ämnen

Tre, fyra och fem minuter…mer än så spelar inte Nils Lundkvist i de fältslag Dallas Stars utkämpat och fortfarande utkämpar mot Vegas respektive Colorado.

Coachen Pete DeBoer vill uppenbarligen låta den unga talangen känna på den verkliga playoff-hettan men låter de övriga fem backarna dra det stora lasset.

Det gäller dock att utnyttja de chanser man får, även om de är få, och det var just precis vad Nils gjorde i den andra ronden mot Avalanche hemma i American Airlines Center i natt.

”Låter kanske klyschigt”

Precis i början av andra perioden hängde han med upp i en kontring, fick pucken mitt i slottet och hade finfint skottläge – men istället slog han, mitt i steget, en snabb sidledspassning till Roope Hintz till höger om kassen och han smällde utan tvekan in 2–0.

Rasande snyggt.

– Jag fick själv en fin passning av Mason Marchment och tänkte väl först skjuta, men det var mycket folk framför buren och så såg jag Roope öppen till höger och fick dessbättre fram pucken till honom, säger den 23-årige norrbottningen på telefon från Texas-metropolen. 

Han fortsätter:

– Som du säger, jag får inte så mycket istid. Men som det heter här borta: ”You gotta take what’s given”. Det låter kanske klyschigt, men kan bara kontrollera det man kontrollera och det var skönt att få bidra på det sätter.

Nils Lundkvist, till vänster, efter segern mot Colorado.

”De är verkligen giftiga”

Stars hann gå upp till 4-0 innan andra perioden var över, men sedan kom Colorado – precis som i första matchen i tisdag. De jagade ikapp till 4-3 och höll sånär på att kvittera också, men till slut kunde Esa Lindell lägga 5-3-pucken i tom kasse.

– Jo, som vi fick erfara i första matchen är de verkligen giftiga när de får lägen, de har ett antal väldigt bra forwards och kanske den bäste av alla i Nathan MacKinnon, konstaterar Nils.

– Så det gäller att inte ge dem så många chanser och ikväll stod vi emot och tog ändå den här otroligt viktiga segern. Nu är detta en serie, det ska bli kul att få komma till Denver.

Nils finländske backkollega Miro Heiskanen – som tvärtom spelar nästa hela tiden – gjorde en ny stormatch och svarade för två mål.