OS-skräck: Pekar ut 5 000 individer

OS-skräck: Pekar ut 5 000 individer
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/2089ff31-b530-4497-8808-5899db82c49e?fit=crop&format=auto&h=447&q=50&tight=true&w=596&s=16dac1b5b4078e164b23b809c12f30f0788b67e2

Publicerad 08.50

Säkerhetsarbetet från fransk polis under OS i Paris kommer att vara påtagligt.

Nu vill myndigheterna kartlägga och övervaka närmare 5 000 personer som kan utgöra hot mot arrangemanget, enligt Le Parisien.

Hotbilden och säkerhetsfrågorna har kanske varit de mest omskrivna ämnena inför OS i Paris i sommar.

– Det kommer vara kaos, sade Armand Duplantis till Sportbladet tidigare.

På plats i Frankrike tar också myndigheterna krafttag för att säkra evenemangen som väntas locka miljontals besökare.

Nu har inrikes ministern Gérald Darmanin undertecknat ett femsidigt dokument innehållandes en säkerhetsmässig handlingsplan inför OS, rapporterar Le Parisien.

Terrorhotet är enligt dokumentet påtagligt och det finns en ”risk för ökad mobilisering inom den islamistiska och jihadistiska rörelsen”.

Bland annat har 5 000 personer kartlagts inför mästerskapet.

Ambitionen är att utöva ökad säkerhetsövervakning av dem, att begränsa deras störande kapacitet, genom att hålla dem på avstånd från händelser och att neutralisera det hot de kan utgöra“, står det i dokumentet.

”Vi måste mobilisera”

Myndigheterna uppmanas således att anmäla alla typer av brott som personerna som anses kunna utgöra hot begår. Detta för att kunna kartlägga deras kriminella ageranden och rörelser.

Under perioden kommer även tidigare terrordömda personer att ”vara under särskilt rigorös övervakning” och ha ännu striktare riktlinjer för eventuella villkorliga frigivningar än tidigare.

– Vi måste mobilisera, säger Darmanin.

På det kommer ytterligare typer av övervakning att ses över runt personer som tidigare dömts för terrorbrott, som påstås ha ”radikaliserats” eller ”kan utgöra ett hot för allmän säkerhet”.

Det finns också en önskan från myndigheterna om att få begränsa personernas rörelser runt Paris under mästerskapet. Bland annat vill de att personer på polisens lista portas från vissa områden runt OS och att de har daglig anmälningsplikt hos polisen.

OS i Paris inleds den 26 juli och avslutas den 11 augusti.

OS i Paris drar i gång fredag 26 juli.