Total förödelse vid VM-arenan

Total förödelse vid VM-arenan
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/a9265b57-855f-4f75-b933-7808cb58e25e?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=bfac0cfb584bf049ed5211f6b7536ed5c7dc17f3

Uppdaterad 00.28 | Publicerad 00.26

Över 80 personer har omkommit i naturkatastrofen som drabbat södra Brasilien.

Samtidigt evakueras nu fotbollsarenorna där tusentals personer tagit skydd.

”Läget är akut”, skriver fotbollsklubben Grêmio.

Sedan förra veckan har Brasiliens sydligaste delstat Rio Grande do Sul, med över 10 miljoner invånare, drabbats av kraftiga skyfall och översvämningar.

Den officiella dödssiffran hade under måndagen stigit till över 80, minst 100 saknas fortfarande, närmare 300 är skadade och tiotusentals har flytt sina hem.

Enligt guvernören i regionen, Eduardo Leite, handlar det om den värsta naturkatastrofen genom historien för området och undantagstillstånd har utlysts.

Evakueras av militär

Tusentals drabbade har tagit skydd i storstaden Porto Alegres två stora fotbollsarenor Arena do Grêmio och Beira-Rio, men tvingas nu evakuera med hjälp av militära styrkor.

Den stora floden Guaíba som rinner längs med staden har haft en nivå på 5,26 meter – 2,3 meter över översvämningsnivån – och arenorna har nu helt dränkta.

”Infrastrukturen har slagits ut. Vattnet och elektriciteten fungerar inte längre. Läget är akut”, skriver Grêmio.

Spelare hjälper till

Estádio Beira-Rio tillhör klubblaget Internacional och var en av arenorna som användes när Brasilien arrangerade fotbolls-VM 2014.

Internacional och Porto Alegres andra storlag, Grêmio, har matcher i ligaspelet och i cupen kommande dagar, som lär skjutas upp.

Lagens arenor och träningsanläggningar är översvämmade och stadens flygplats väntas hållas stängd i flera veckor till.

Spelarna har också fullt upp med att hjälpa till i förödelsen. Flera Internacional-spelare har varit ute på gatorna och delat ut förnödenheter till hemlösa och Grêmios målvakt Caíque har synts åka runt på en vattenskoter och hjälpt människor evakuera sina hem i stadens norra områden, som varit hårdast drabbat av översvämningarna, skriver Globo.