Utpekade tränaren Kurt Mayr: Totalt fel! Bullshit!

Utpekade tränaren Kurt Mayr: Totalt fel! Bullshit!
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/f929f2ea-cb50-4a0c-87ad-a89287428cbd?fit=crop&format=auto&h=600&q=50&tight=true&w=800&s=4de098709e25898f39e69d1b36c439085800c4be

Uppdaterad 15.02 | Publicerad 14.58

Alpintjejernas kritik är överdriven och felaktig.

Det säger tränaren Kurt Mayr, som lägger skulden för Lisa Hörnblads kollaps på åkaren själv.

– Lisas svaghet är att hon aldrig lyssnade, säger han.

Tränaren Kurt Mayr, Lisa Hörnblad, Lin Ivarsson och Helena Rapaport

Fyra tjejer togs ut till en miljonsatsning som skulle ge svenskt OS-guld i fart. Alla slutade i förtid och lägger stor skuld på de två ansvariga: landslagschefen Lars Melin och tränaren Kurt Mayr.

Mayr svarar i telefon från sitt hemland Österrike.

– Jag har ett perspektiv och tjejerna ett annat. Om versionerna matchar varandra är en annan sak, men jag vet vad jag gjort. Jag är en krävande coach, men det krävdes utifrån vår målsättning, säger han.

”Vi gör alla misstag”

Var du för negativ?

– Det beror på hur du ser på det. För att hjälpa dem till målet måste jag se vad vi kunde göra bättre, vad som var svagheterna och styrkorna. Svenska tjejer tänker ofta att de blir kritiserade, men nej, de ska inte ta det personligt. Vi analyserade skidåkningen kritiskt. Vi erbjöd lösningar. Jag kan inte varje dag säga ”du är superstark och superbra”.

De menar att du alltid klagade och tryckte ner dem.

– Om de känner sig kritiserade – ja, det är en del av spelet. Okej, ibland kunde det bli för mycket. Vi gör alla misstag. Men i slutändan försöker jag göra det rätta för tjejerna.

Hur reagerade du på Team Åres mål att ta OS-guld 2022?

– När jag hörde om målen blev jag förvånad. Det tar många år att nå framgång och ett lopp påverkas av så många variabler. Att säga att vi skulle vinna i Kitzbühel eller på OS la onödig press på oss, säger han.

”Hon ville inte inse det”

Kurt Mayr värvades 2016 till Sverige på rekommendation av andra åkare och ledare. Bland hans tidigare adepter hade både österrikiska Renate Götschl och kanadensiska Larisa Yurkiw etablerat sig i världstoppen.

Han kan lista flera skäl till att det gick sämre i Sverige, men lyssnar först för att förstå kärnan i åkarnas klagomål. Sedan utbrister han:

– Jag kan hantera kritik. Men är det bullshit måste jag få försvara mig.

Österrikaren har i efterhand gått igenom resultatlistor och funnit att svenskorna deltog i 20–25 lopp per säsong, exklusive de frivilliga så kallade FIS-tävlingarna på våren. Det är i underkant av vad världseliten brukar köra.

Men han grämer sig fortfarande över Lisa Hörnblads knäskada på ett plojlopp efter säsongen 2019. Den var lika onödig som förödande för en mycket lovande karriär, anser han. Men Kurt vägrar acceptera att han skulle ha brutit ner henne och därigenom varit delansvarig för olyckan.

– Hon skadade sig på eget bevåg. Men hon vill inte inse det, säger han.

”Det är inte logiskt”

Borde du ha tagit större ansvar för hennes mående?

– Det är exakt vad vi gjorde. Ibland är det vårt ansvar att säga stopp och det gjorde vi. Vi stod på parkeringen efter avslutningen i Europacupen och sa ”åk hem, din tank är tom. Återhämta dig, lämna skidorna i hörnet, ta semester”. Vi vill ha balans mellan träning och vila, men Lisas svaghet är att hon aldrig lyssnade.

Så du gjorde vad du skulle?

– Ja. Jag är utbildad. Vi ville stötta och skydda, men lyssnar man inte så kommer man ta alla vägar förutom den rätta. Och det gjorde hon.

Det snällaste du någonsin ska ha sagt till Lin Ivarsson yppades efter att hon slagit Lindsey Vonn på träning. ”Actually not that bad”, ska du ha sagt.

– Totalt fel. Bullshit. Det var vi tränare som lyfte in henne i laget, fast hon inte hade resultaten för det. Sedan stöttade vi henne i tre-fyra år. Varför skulle vi vara negativa om vi inte ville ha henne? Det är inte logiskt.

”Vinden? Det stämmer inte”

Lisa Hörnblad berättar också att hon på din inrådan åkte till en läkare som ordinerade att speglar klistrades på hennes kropp för att lindra en knäskada. Vad är det för behandling?

– Jag trodde inte på den. Jag har också provat efter en operation av korsbandet, det höll på i två månader och det funkade inte. Men hon hade ont, inget funkade och vår fysio erbjöd behandlingen. Ja, jag vill prova, sa hon. Det var hennes eget beslut och hon behövde inte ens betala för det.

Åkarna ska också ha fått grus tejpat i örat.

– Jag har aldrig hört om det. Det kan inte vara sant.

En åkare hade ont i knäet och det ska du ha förklarat med att vinden blåste från nordväst. Hur påverkar vind en knäskada?

– Nordväst? Det stämmer inte. Men när vinden kommer söderifrån kan det ge huvudvärk. Och jag är känslig för väderomslag och får irritation i ärren i mitt knä. Det kan vara vad de pratar om.

De berättar också om behandlingar med sallad och yoghurt. Och du var ansvarig för det här.

– Nej, de använde inte sallad eller kål för att behandla. Men kvarg kan användas efter operationer eller inflammationer. Det är vetenskapligt. Man kan välja mellan smärtstillande och antiinflammatoriskt eller att först testa naturliga saker. Om kvarg inte funkar måste man ta smärtstillande, men det behöver inte vara första alternativet. Men jag vill förtydliga att det här inte kom från mig, det var inga voodoo-metoder.

”Mitt mål var inte att trycka ner”

De fyra åkarnas huvudsakliga poäng var inte att Kurt Mayr ensam orsakade misslyckandet, men att han tilläts fortsätta trots alla utvärderingar om vad som fungerade dåligt i landslaget.

Behandlingarna urholkade förtroendet, men det värsta var att åkarna trycktes ner, menar de.

Landslagschefen Lars Melin skriver i ett mejl att han tog synpunkterna på allvar och att Kurt Mayr sedan korrigerade sin ledarstil. Mayr känner inte igen sig i den beskrivningen.

Förde Melin vidare kritiken från åkarna till dig?

– Nej, varför skulle han?

För att åkarna så tydligt sa att de var missnöjda?

– Jag vet inte vad utvärderingarna sa. Men i slutändan var det förbundet som tryckte på. De hade höga mål och tryckte på för att nå dem. Det kan ha gjorts misstag, men mitt mål var aldrig att trycka ner tjejerna.

Ett par dagar efter vårt telefonsamtal skickar Mayr ett mejl där han upprepar sina ståndpunkter. Ingen annan adept har någonsin klagat på hans metoder. Satsningen i Sverige var framgångrik innan skadorna tog över. Han kan inte bära hundhuvudet för de tvivelaktiga behandlingarna.

Och den hårda tonen? En kombination av kulturkrock, språkförbistring och sammanblandning mellan om det var åkning eller person som kritiserades.

”Om vi jämför med fotboll och ett lag förlorar en match med 5–0 så är jag säker på att tränaren inte säger att laget gjorde en fantastisk prestation” skriver Mayr.