KHL-spelare tas ut i landslaget efter två år

KHL-spelare tas ut i landslaget efter två år
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/d83f57c2-b789-4a58-93b5-723b0b4e3ca3?fit=crop&format=auto&h=343&q=50&w=800&s=837ca3038cf3049dac5311184f4eba6a966003b5

Stéphane Da Costa får spela VM

Publicerad 10.09

Spelare i den ryska ligan har inte fått spela för Frankrikes landslag sedan invasionen av Ukraina.

Fram tills nu.

”Spelaren har aldrig stöttat den ryska invasionen”, skriver det franska idrottsministeriet i ett långt pressmeddelande.

När det franska ishockeyförbundet (FFHG) presenterade truppen till genrepet inför ishockey-VM i Tjeckien hade man gjort några små spelarmässiga förändringar.

Och en stor policyändring.

Stéphane Da Costa har spelat i den ryska ligan (KHL) i två omgångar, nio säsonger – men inte i landslaget sedan våren 2022.

”Från fall till fall”

”För det första har idrottsministern (Amélie Oudéa-Castéra) alltid sagt att det är nödvändigt att ha tydliga principer, men också att bedöma individuella situationer från fall till fall”, inleder idrottsministeriet sitt pressmeddelande till L’Equipe.

Vidare skriver man att Stéphane Da Costa bott i Ryssland länge och inte valde att flytta dit under pågående krig. Sedan hänvisar ministeriet till IOK:s beslut om att ryska idrottare som inte stödjer anfallskriget eller har kopplingar till makten får tävla i OS.

En av landets bästa någonsin

”Ministern har personligen pratat med Stéphane Da Costa. Spelaren har aldrig stått bakom den ryska invasionen och hans neutralitet tillåter FFHG att ta ut honom. I det här fallet vill inte ministern motsätta sig spelarens och förbundets gemensamma önskan”.

Stéphane Da Costa, 34, anses vara en av Frankrikes bästa spelare någonsin.

VM i Tjeckien inleds den 10 maj.

ISHOCKEY-VM: Spelschema – alla matcher och tv-tider kan du läsa mer om här!