Känns inte som att Hallam stängt NHL-dörren än

Känns inte som att Hallam stängt NHL-dörren än
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/ca9c7086-2dae-4c59-b879-2d254f3cf9cb?fit=crop&format=auto&h=607&q=50&w=1417&s=e003b0d2f3421680f55e7dba14fa25209c7d2f6e

Ett NHL-förstärkt Tre Kronor kändes heta som en schweizisk ostfondue inför premiären i Czech Hockey Games.

Jag hade väntat mig att Tre Kronor skulle käka upp Schweiz i den här matchen.

Men trots seger 2-1 var målvakten Jesper Wallstedt bäste svensk på banan.

Nu blev det tre poäng, men det satt långt inne och dröjde en bit in i tredje perioden innan nollan sprack och Fabian Zetterlund kunde trycka in 1-0.

Ett slumpartat mål, där Marcus Sörensen tappade pucken på väg mot mål, men där San José-proffset Zetterlund kom strax bakom, plockade upp pucken och sköt direkt.

Sedan fortsatte backen Jonas Brodin med att slänga in en puck mot mål ur dålig vinkel, där den schweiziska målvakten Reto Berra påminde om alplandets berömda ost.

37-åringen, som varit med så länge att han borde byta namn till Retro Berra, var minst sagt ihålig.

Det var 2-0 till svenskarna efter två NHL-mål och Calvin Thurkaufs snabba reducering och schweizarnas forcering i slutet räckte inte.

Positivt: Stabil defensiv

Sverige har vunnit de tre tidigare mötena med Schweiz i säsongens Euro Hockey Tour och senast med klara 5-2 i hemmaturneringen Beijer Hockey Games.

Det här var en av de knappare segrarna, trots alla förstärkningar.

Nu var det bara träning inför VM-starten i tjeckiska Ostrava nästa vecka och då tror jag inte en människa minns den här torsdagskvällens möte med schweizarna.

Men det positiva var att defensiven var stabil och alla vet att det är den som vinner mästerskap.

Nu var det ”bara” åtta av femton VM-klara NHL-spelare på isen i den här första matchen mot Schweiz och då räknar jag med även andrekeepern Filip Gustavsson och Alexander Holtz, som inte fått någon VM-biljett än utan har sin egen tryout.

Sam Hallam.

Det säger väl något om konkurrensen i det här svenska laget, då inte ens en spelare som gjorde sexton mål i New Jersey i vinter är självskriven.

Men det är fler NHL-spelare på väg in i den här turneringen.

André Burakovsky, Rasmus Dahlin och Lucas Raymond ansluter till laget i helgen och de återstående matcherna mot Tjeckien och Finland.

Men ingen av backstjärnorna Victor Hedman eller Erik Karlsson kommer att spela den här turneringen.

Med ålderns rätt kliver de rakt in i VM-turneringen.

Grönborg-klass på NHL-invasionen

Den här turneringen i Euro Hockey Tour, som numera heter Betano Hockey Games, är ju bara ett tillfälle för Sam Hallam att pröva vissa enheter och ge de europeiska spelare som fortfarande är kvar en chans att spela in sig i VM-laget.

Men det kommer inte att vara många platser kvar, nu när det verkar som alla tillgängliga NHL-svenskar bestämt sig för att ställa upp.

Det finns ju fortfarande några stora svenska namn kvar i Stanley Cup-slutspelet, som kan åka ut de närmaste dagarna.

Så sent som i natt försvann både Adrian Kempe och Victor Arvidsson i Los Angeles Kings till exempel.

Jag vet inte om Sam Hallam stängt dörren än, men det känns inte så.

Han pratade länge om en stomme med spelare från Europa i sitt VM-lag, men nu är det plötsligt Rikard Grönborg-klass på NHL-invasionen.

Och medan backsidan känns starkare än på många, många år känns det fortfarande som det behövs lite extra spets framåt.

En riktigt vass målskytt tackar jag inte nej till.

Jag hann se två perioder mellan Finland och Tjeckien också och kan konstatera att finländarnas defensiv sitter som ett smäck den här gången också.

De höll ju nollan i två raka träningsmatcher mot Sverige inför turneringen och nu slog de hemmanationen med 4-1 i sin premiär.

Ett insläppt mål på de tre senaste matcherna snackar man inte bort.

Noterbart att Frölundas Jere Innala satte 4-1 i tom kasse och unge Oliver Kapanen, son till Timrås sportchef Kimmo, gjorde 3-0-målet.