Jörgen Nordlund lämnar Sverige – för norske stjärnan

Jörgen Nordlund lämnar Sverige – för norske stjärnan
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/355bdad9-0e54-43f8-8f9a-0d220506e372?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=191d4056f31a156270b883ea751909428b762ca5

Publicerad 16.06

Jörgen Nordlund, 53, har firat stora framgångar med Anna Swenn Larsson de två senaste åren.

Men nu lämnar den svenske alpintränaren.

Enligt Sportbladets uppgifter är han klar för Norges skidförbund där han ska jobba tätt ihop med stjärnan Henrik Kristoffersen.

Jörgen Nordlund har varit i den alpina världen i över 30 år. De senaste två åren har han ansvarat för slalomträningen på damsidan där han bland annat har jobbat nära Anna Swenn Larsson.

– Det har varit en en dröm. Hon är så bra och härlig som person. Jag vill nästan lyfta hennes person mer än hennes skidåkning, säger han.

Ska jobba med stjärnan

Men nu går karriären vidare. Nordlund har meddelat att han lämnar sin roll i det svenska damlandslaget.

Henrik Kristoffersen.

Enligt Sportbladets uppgifter har han gjort klart med en roll i Norges skidförbund där hans uppgift främst kommer att vara att arbeta med stjärnan Henrik Kristoffersen som förra året vann VM-guld i slalom.

Nordlund har tidigare varit verksam som alpin damchef i Norge mellan 2010 och 2014.

”Har skrattat så mycket”

Han säger att anledningen till att han väljer att lämna sin roll i det svenska landslaget inte har att göra med att han inte har trivts.

Tvärtom.

Anna Swenn Larsson.

– Det har varit så jädra kul, vi har skrattat så mycket och jag har så många härliga minnen, säger han.

Hur tycker du att svensk alpinåkning står sig nuförtiden?

– Vi gör okej resultat med några stycken. Den säsongen som Anna (Swenn Larsson) har gjort och den som Sara (Hector) har gjort, det är en supersuccé och så har vi någon ung tjej som sticker upp då och då. Men sen måste vi också sluta se oss som en liten alpinnation, där tycker jag att vi missar lite. Vi förminskar oss lite. För vi har jättemycket folk som tävlar. Det finns många intresserade, bra skidbackar och ett fint system som kan ta hand om de som kommer underifrån. Vi måste brösta upp oss lite och ta för oss lite. 

Nordlund är den andra tränarprofilen på kort tid som lämnar. I april meddelade även Fredrik Kingstad att han lämnar sin roll som tränare och herrchef.